fbpx Kraljevina Saudijska Arabija o preporukama za one koji obavljaju hadž i umru

Kraljevina Saudijska Arabija o preporukama za one koji obavljaju hadž i umru

Home

Kraljevina Saudijska Arabija o preporukama za one koji obavljaju hadž i umru

Kraljevina Saudijska Arabija vodi brigu o tome da svi muslimani vjerski obred hadž, umru i posjetu svetim mjestima što lakše obave, saopćeno je iz Ambasade Kraljevine Saudijske Arabije u Bosni i Hercegovini.

Postoje zakonske sankcije za one koji svojim postupcima prave neprijatnosti onima koji obavljaju hadž, umru i time narušavaju mirno obavljanje ta dva vjerska čina.

Ovo ima svoje uporište u proglasu 17. konferencije ministara vanjskih poslova zemalja Islamske konferencije koja je održana u Jordanu 1408. hidžretske godine.

Na toj konferenciji je potvrđeno da vlada Kraljevine Saudijske Arabije vodi brigu o dva sveta mjesta i da oni koji ih posjećuju imaju mir i sigurnost.

Tada je odlučeno da za dobro gostoprimstvo hadžija i što lakšeg obavljanje hadža treba da dolazak bude za sve hodočasnike organiziran, čime će se osigurati da im bude ugodno u uslugama koje im osiguravaju nadležne službe u Saudijskoj Arabiji, stoji u saopćenju Ambasada Kraljevine Saudijske Arabije u BiH, prenosi Avaz.

Iz ambasade navode da "Kraljevina Saudijska Arabija ne dozvoljava da bilo ko ističe političke ili mezhebske parole i time da remeti blagost i mirnoću za ostale koji obavljaju hadž ili umru".

Svi muslimani trebaju voditi brigu o osjećajima svoje braće kao i duhovnosti i specifičnosti ovog mjesta.

Proglas, također, potvrđuje da sve zemlje članice Islamske konferencije trebaju da sarađuju s vladom Kraljevine Saudijske Arabije u svemu onome što je potrebno za realizaciju adekvatne procedure i punog komfora za one koji posjećuju sveta mjesta, poručili su iz Ambasade Kraljevine Saudijske Arabije u BiH.

Objavio: Pet, 12/07/2019 - 12:31
Back to top