Krao identitet bh. građanima i prodavao ga kriminalcima iz regiona

Home

Krao identitet bh. građanima i prodavao ga kriminalcima iz regiona


Optuženi Bojan Raonić (1983.) tereti se da je sudjelovao u pribavljanju ličnih dokumenata CIPS, sa krivotvorenim podacima, a koja su prodavana osobama iz kriminalnog miljea u BiH i susjednim zemljama, te da je počinio kaznena djela organizovanog kriminala, krivotvorenja isprave i ovjeravanja neistinog sadržaja.

Tužitelj Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu, kojom je optužen Bojan Raonić, rođen u Zvorniku, a koji se nalazi u pritvoru.

Optuženi se tereti da je postao dio organizovane kriminalne grupe, sastavljene od više osoba, koje su počinjenjem krivičnih djela, krivotvorenjem i ovjeravanjem neistinitog sadržaja, vršili nezakonito prijavljivanje boravka osoba na području BiH, sa lažnim podacima koji su pripadali drugim osobama, te nakon toga dobijali lične dokumente CIPS, uključujući lične karte i putne isprave u okviru sistema IDDEA CIPS, sa podacima i identitetom drugih osoba.

Optuženi su počinjenjem krivičnih djela, ostvarivali nezakonitu imovinsku korist, a nanosili štetu sigurnosti građana BiH, a navedeni dokumenti, prodavani su za iznose koji su dostizali i 6.000 eura, osobama iz kriminalnog miljea sa područja Srbije i u jednom slučaju Bugarske, koje su činile krivična djela i kod kojih su pronalaženi lični dokumenti Bosne i Hercegovine sa lažnim podacima, što je otežavalo njihovo procesuiranje, a nanosilo veliku štetu ugledu Bosne i Hercegovine u međunarodnim pravosudnim, policijskim i sigurnosnim strukturama.

Detaljnom i dugotrajnom istragom koju je provelo Tužilaštvo BiH sa partnerskim policijskim i sigurnosnim agencijama, otkriven je ovaj vrlo sofisticirani oblik kriminala, kojim se nanosi šteta državi Bosni i Hercegovini i sigurnosti građana, a istragom su prikupljeni podaci da je optuženi Raonić, u najmanje 5 pojedinačnih slučajeva bio uključen u nezakonite aktivnosti oko dobijanja dokumenata BiH sa krivotvorenim podacima na području Mostara i više lokacija na području Kantona Sarajevo.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo organizovanog kriminala, krivotvorenja isprave i ovjeravanja neistinitog sadržaja.

Tužilaštvo BiH će krivnju optuženog dokazivati pozivanjem više od 70 svjedoka i prilaganjem oko 140 dokaznih materijala.

"Akcija kodnog naziva Papirus, predstavlja odlučnu aktivnost pravosuđa i policije u borbi protiv sofisticiranih oblika kriminala sa međunarodnim elementima, kako bi se zaštitio sistem osobnih dokumenata građana BiH", saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

 

(Izvor: Klix.ba)

Tagovi
Objavio: Pon, 19/06/2017 - 10:40

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top