Krava Princeza šampion izložbe u Modriči

"Ponosni smo i na 35 grla priplodnog podmlatka i teladi koja nisu učetvovala na takmičenju", rekla je Cvijićeva.

Krava Princeza simentalske rase iz farme "MK mompani" iz Skugrića kod Modriče proglašena je za apsolutnog šampiona izložbe krava i junica koja je održana danas u okviru Desetog sajma privrede "Modriča 2019".

Vlasnik "MK kompani" Risto Mišić rekao je da je nagrada za njegovu kravu ujedno i nagrada zaposlenim koji se brinu o više od 250 grla na farmi, prenosi N1.

"Da bi imali šampiona Sajma potrebno je puno rada, dobra ishrana i domaćinska briga o životinjama", rekao je Mišić.

On je naveo da na farmi ima 110 muznih krava, 50 steonih junica, 50 bikova i 40 teladi. Na izložbi na kojoj je učestvovalo 30 muznih krava i junica iz Modriče, u konkurenciji muznih krava pobijedila je krava Jove Stevića iz Dobrinje, druga je bila krava Novaka Savića iz Vranjaka, dok je treće mjesto pripalo kravi iz farme "MK kompani" iz Skugrića.

Stručni žiri za pobjednika u kategoriji junica proglasio je junicu Jove Stevića iz Dobrinje, dok je drugo i treće mjesto pripalo junicama Milenka Popovića iz Dugog Polja i Halida Zilića iz Tarevaca.

Član žirija, viši stručni saradnik za stočarstvo u Agenciji za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Republike Srpske u Doboju Radmila Cvijić rekla je da su na sajmu izložena grla odličnih osobina, dobre genetike i pravilnog uzogja.

"Ponosni smo i na 35 grla priplodnog podmlatka i teladi koja nisu učetvovala na takmičenju", rekla je Cvijićeva.

Ona je naglasila da je cilj izložbe da se ukaže na značaj kvalitetnog priplodnog podmlatka za ukupnu proizvodnju mlijeka, te da se nagrade farmeri koji primjenjuju najviše standarde u uzgoju stoke i proizvodnji mlijeka.

Izložbu su posjetili ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević, pomoćnik ministra poljoprivrede Republike Srpske Zoran Maletić i načelnik Modriče Mladen Krekić koji su danas i otvorili manifestaciju koja će trajati do sutra do 19.00 časova.