Krediti ili bespovratna sredstva: Evropska unija dijeli 750 milijardi eura

.
"Štedljiva četvorka" pokušava ograničiti potrošnju koja je namijenjena uglavnom siromašnim zemljama južne Evrope

 

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je zemlje Evropske unije da pokažu solidarnost i prevladaju duboke podjele kako bi odobrile veliki plan oporavka od koronavirusa ovog ljeta.

 

Čelnici 27 država članica EU-a sastaju se sljedeće sedmice u belgijskom Briselu kako bi dogovorili plan u iznosu od 750 milijardi eura za borbu protiv privredne devastacije koju je izazvala pandemija.

 

No, grupa zemalja, takozvana "štedljiva četvorka", pokušava ograničiti potrošnju koja je namijenjena uglavnom siromašnim zemljama južne Evrope koje su najteže pogođene epidemijom.

 

- Potrebna nam je izvanredna solidarnost. Svi su spremni, posebno Njemačka, da prevaziđemo pandemiju, da se nosimo s njezinim posljedicama – izjavila je Merkel u Evropskom parlamentu u govoru nakon što je Njemačka preuzela ulogu predsjedatelja EU u narednih šest mjeseci.

No, Nizozemska, Austrija, Danska i Švedska insistiraju na tome da se krediti sa čvrstim uvjetima, a ne bespovratnim sredstvima, budu najpovoljnija metoda spašavanja od koronavirusa.

 

I neke druge zemlje tvrde da plan, koji je izradila Evropska komisija, pogrešno usmjerava novac, dajući previše državama na istoku koje nikada nisu bili na prvom mjestu pandemije.  

 

- Naš zajednički cilj je pronaći brz dogovor. Ne smijemo gubiti vrijeme. Najsiromašniji plaćaju cijenu – izjavila je Merkel, pozivajući sve strane na kompromise.

 

Od predloženih 750 milijardi eura, 500 milijardi bi se preraspodijelilo u obliku bespovratnih sredstava, a ostatak bi se podijelio kao zajmovi.