Kreso ismijala Konakovića: Neki misle da je pravo košarkaška lopta pa da o tome mogu lupati kao loptom po parketu…

.
SARAJEVO, (Patria) - Bivša predsjednica Suda Bosne i Hercegovine Meddžida Kreso oglasila se danas na svom Facebook profilu povodom neumjesnih i teških optužbi koji se u javnom prostoru iznose na račun sudije Suda BiH Branka Perića zbog oslobađajuće presude u predmetu "Mutap i drugi".

Državnog sudiju je prvi bjesomučno napao lider Naroda i pravde Elmedin Konaković i nazvao ga "specijalcem režima".

"Branko Perić, specijalac režima, oslobodio je danas optužene u predmetu ubistva Dženana Memića. Oslobađao je ranije Osmana Mehmedagića, skoro svi predmeti koji brinu režim u njegovim su rukama, sudija je naravno i u predmetu 'Respirator'. 'Slučajnom' metodom te predmete dobije uglavnom Perić", napisao je pored ostalog Konaković, piše Slobodna Bosna. 

Inače, u vrijeme smrti Dženana Memića, Konaković je bio premijer Kantona Sarajevo, a i drugi visoki zvaničnici Naroda i Pravde tada su obnašali visoke pozicije na kantonalnom i federalnom nivou. Jedan od njih je i Aljoša Čampara kojeg je Arijana Memić, zastupnica Naroda i Pravde u Skupštini KS, početkom 2020. godine prozivala da je na čelu institucije (Ministarstvo unutrašnjih poslova) u kojoj su "uništeni pojedini materijalni dokazi o ubistvu moga brata".

"U matematiku i ekonomiju se razumijem toliko da znam osnovne računske operacije i šta je prvobitna akumulacija kapitala a ne usuđujem se misliti, a pogotovo javno diskutovati, o komplikovanom labirintu brojeva ili ekonomskoj politici.

Međutim ima nekih ljudi koji se u sve "razumiju" pa misle da je krivično pravo košarkaška lopta, pa da o presudama (uz to nepravomoćnim) mogu lupati nebuloze kao loptom po parketu i pod obručem a ne znaju pogoditi u koš. Pri tom ih ne brine što nemaju pojma o osnovnim postulatima krivično pravne nauke, o zakonima, o sudovanju. To za njih nije važno, bitno im je da Pedro visi.

Ali, to je nama naša borba (politika) dala da imamo košarkaša za maršala (vrhovnog tumača prava).

Nije mi namjera da branim branšu koja je očito na izdisaju, već branim principe", napisala je Meddžida Kreso očigledno aludirajući na (bivšeg košarkaša) Elmedina Konakovića.

Image
.