Kriptovalute: Bitcoin troši više struje od Argentine

bitcoins

Istraživanje Sveučilišta Cambridge pokazalo je da Bitcoin godišnje troši više električne energije nego cijela Argentina. Budući da se radi o opsežnim računalnim izračunima kako bi se provjerile transakcije “rudarenje” kriptovaluta zahtjeva zbilja puno električne energije.

Znanstvenici s Cambridgea utvrdili su da računala u potrazi za bitcoin transakcijama troše oko 121,36 teravat-sati (TWh) struje godišnje, temeljeći procjenu na prosječnoj cijeni struje od pet centi po kilovat-satu i energetskim potrebama mreže bitcoina.

To bi značilo da računala angažirana na potrazi za bitcoinima troše više od stanovnika Argentine, čija potrošnja iznosi 121 teravat-sat godišnje. Nadmašuju i potrošnju Nizozemske (108,8 teravat-sati), Ujedinjenih Arapskih Emirata (113,2 teravat-sati), a bliže se i Norveškoj, koja troši 122,2 gigavat-sata godišnje.

Stručnjaci i znanstvenici upozoravaju da potrošnja struje u potrazi za transakcijama u bitcoinima vjerojatno neće pasti ako ne padne vrijednost te kriptovalute. Rudarenje se nagrađuje upravo bitcoinima.

Vrijednost bitcoina ovog tjedna je dosegnula novi rekord nakon objave američkog proizvođača električnih vozila Tesle da je kupio bitcoine za oko 1,5 milijardi dolara i da planira prihvatiti tu kriptovalutu kao sredstvo plaćanja.