Kristijan Šmit u posjeti Ustavnom sudu FBiH: Sud je spreman da funkcionira u punom kapacitetu

,
U okviru ove aktivnosti, svi potrebni koraci predviđeni mojim mjerama od 2. oktobra, koji se odnose na imenovanja u Ustavni sud FBiH i njegovo Vijeće za zaštitu vitalnih interesa, sada su implementirani, rekao je Šmit

 

Visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt) danas je posjetio Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine, gdje se sastao s predsjednicom Suda, sutkinjom Aleksandrom Martinović, i njenim kolegama. 

Šmit je iskoristio ovu priliku pozdraviti imenovanje troje nedostajućih sudija u Vijeće za zaštitu vitalnih interesa pri Ustavnom sudu FBiH. Mogućnost da Ustavni sud FBiH i njegovo Vijeće za zaštitu vitalnih interesa obavljaju svoju nadležnost od suštinskog je značenja za očuvanje Ustava Federacije BiH i za funkcioniranje svih entitetskih organa u skladu s Ustavom, saopćeno je iz OHR-a.

- U okviru ove aktivnosti, svi potrebni koraci predviđeni mojim mjerama od 2. oktobra, koji se odnose na imenovanja u Ustavni sud FBiH i njegovo Vijeće za zaštitu vitalnih interesa, sada su implementirani. I sud, sa 9 sudija, i Vijeće za zaštitu vitalnih interesa, sa 7 sudija, sada su funkcionalni - rekao je visoki predstavnik.

Funkcionalan Ustavni sud FBiH, nakon godina odlaganja i političkih blokada, važan je element u očuvanju Ustava FBiH, sprečavanju daljnjih blokada i vraćanju vladavini prava u Federaciji Bosne i Hercegovine, dodaju iz OHR-a.

 

 

FOTO: OHR