Krišto: BiH učinila značajan napredak na usklađivanju vanjskopolitičkih stavova sa stavovima EU-a

,
Naglasila je kako vjeruje da će "naši napori na reformskom putu i ostvareni pomak biti prepoznati i vidljivi u izvještaju Evropske komisije"

 

Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine (VM BiH) Borjana Krišto uputila je pismo evropskom komesaru za susjedstvo i proširenje Oliveru Varheljiju (Varhelyi) u kojem, među ostalim, navodi kako je BiH učinila vidljive pomake i značajan napredak, posebno na potpunom usklađivanju svojih vanjskopolitičkih stavova sa stavovima Europske unije, unaprjeđenju vladavine prava, borbi protiv korupcije, jačanju ekonomske stabilnosti, te izgradnji inkluzivnog i funkcionalnog bosanskohercegovačkog društva.
 

 

 

 

- Dopustite mi ovim putem srdačno vas pozdraviti i još jednom iskreno zahvaliti na vašem osobnom angažmanu, razumijevanju i kontinuiranoj podršci evropskom putu BiH. To nama u Bosni i Hercegovini pruža nadu, dodatno nas motivira i obavezuje da nastavimo zajednički predani rad na postizanju trajne stabilnosti, demokracije i prosperiteta, te ostvarivanju našeg najvažnijeg vanjskopolitičkog cilja, pristupanja Evropskoj uniji - stoji u pismu.

Također, Krišto u pismu navodi kako se evropskom komesaru obraća da ga podsjeti kako su skupa organizirali i supresjedali prvim Političkim forumom na visokom nivou između BiH i Evropske unije, 17. maja 2023. godine u Sarajevu, gdje su uz njih bili prisutni i lideri političkih stranaka u BiH, ali i predstavnici svih nivoa vlasti.

Evropski standardi

Zaključci razgovora vođenih na Forumu oblikovali su konkretnu agendu u pogledu ispunjenja zadanih uslova i hronološki je definiran 31 prioritet na evropskom putu BiH.

 

- Njima smo jasno ukazali na važnost pridržavanja evropskih standarda te se obavezali podržati reforme i jačati saradnju kroz mehanizam koordinacije. Izuzetno mi je zadovoljstvo ovim putem kratko vas informirati o tome kako smo u razdoblju nakon održavanja ovog foruma na visokom nivou između BiH i EU-a načinili vidljive pomake i značajan napredak, posebno na potpunom usklađivanju svojih vanjskopolitičkih stavova sa stavovima Unije, unaprjeđenju vladavine prava, borbi protiv korupcije, jačanju ekonomske stabilnosti, te izgradnji inkluzivnog i funkcionalnog bh. društva. Ostvareni napredak Bosne i Hercegovine nedvosmisleno svjedoči o našoj posvećenosti reformama i evropskim vrijednostima. On je i rezultat naše zajedničke saradnje utemeljene na uzajamnom razumijevanju i povjerenju - ističe Krišto u pismu.

Naglasila je kako vjeruje da će "naši napori na reformskom putu i ostvareni pomak biti prepoznati i vidljivi u izvještaju Evropske komisije, koje očekujemo sredinom ove sedmice".

- Taj će izvještaj biti od presudne važnosti za naše daljnje korake prema evropskim integracijama, stoga se nadamo pozitivnim ocjenama i preporukama kako bismo sukladno dosadašnjim pozitivnim rezultatima dodatno dinamizirali naš reformski proces, opravdali dodijeljeni status kandidata i otvorili novo poglavlje na putu BiH prema EU-u otpočinjanjem pretpristupnih pregovora za punopravno članstvo - stoji u pismu.

Provođenje 31 prioriteta

Također, Krišto je i ovom prilikom, u kontekstu ispunjenja 8+1 uslova i provođenja 31 prioriteta iz agende, još jednom ukazala na važnost provođenja izborne reforme u BiH kojom će se implementirati Odluka Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda kao i presuda Evropskog suda za ljudska prava, a koju u skladu dogovoru političkih lidera u BiH "treba realizirati do kraja godine".

- Vjerujem kako je ispunjenje ovog uslova od suštinskog značaja za daljnji napredak i stabilnost BiH te će osigurati transparentnost i integritet izbornog procesa u našoj zemlji. Poštovana Ekscelencijo, ponovno ću naglasiti kako BiH i sve njene institucije ostaju neupitno opredijeljeni daljnjoj provedbi reformskih procesa i ispunjenju 8+1 uslova, odnosno 14 ključnih prioriteta koje je Evropska komisija postavila pred nas. Koristim ovu priliku, u skladu sa zaključcima Dijaloga na visokom nivou, zamoliti vas da pristupimo nastavku političkog foruma na visokom nivou u skladu sa usaglašenim rokom od šest mjeseci, odnosno do kraja mjeseca novembra, te u Briselu organiziramo nastavak dijaloga. Mi u BiH ćemo i dalje neumorno raditi i učiniti sve kako bismo ostvarili svoje evropske težnje i duboko sam uvjerena kako ćemo na tom putu i dalje imati Vašu podršku, ali i pomoć svih prijatelja iz Europske unije - stoji u pismu.