Krišto: Duboko vjerujem u svoju odgovornost, ali je izbor delegacije BiH za Vijeće Evrope u domenu oba doma

Imenovanje delegacije Parlamentarne skupštine BiH za Vijeće Evrope nije moguće bez odluke Zajedničkog kolegija, kazala je danas predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto.

Ona je navela da Zajednički kolegij mora odrediti kriterije za izbor i sastav delegacije, koji moraju potvrditi oba doma PSBiH.

U ponedjeljak istječe rok za imenovanje delegacije BiH u Vijeću Evrope, međutim, skoro je sasvim izvjesno da delegacija neće biti imenovana, jer sjednica Zajedničkog kolegija nije zakazana.

Prema riječima Krišto, raniji pokušaji zasjedanja su bili samoinicijativni, bez usaglašenog dnevnog reda i termina, što je u konačnici rezultiralo neodržavanjem sjednice, prenosi Avaz.

- Ja duboko vjerujem u svoju odgovornost. Ali to je stvar u domenu oba doma i to je političko pitanje, ovo su politički stavovi. Ja ne mogu preuzeti odgovornost za kretanja u Parlamentu, to ne može uraditi nijedan pojedinac i nijedna stranka. Politički dogovori su neminovni, mora postojati konsenzus. Politički konsenzus ne znači da neko s jedne strane mora dobiti sve ono što traži, a drugi ne. Kad je u pitanju funkcioniranje vlasti, jasno je da je to uvjetovano uspostavom Vijeća ministara BiH, znači da je na potezu Predsjedništvo BiH da nam dostavi kandidate, da stvorimo pretpostavke za rad zakonodavnog tijela – poručila je Krišto.