Krišto: Politika kojoj pripada O'Brajan zalaže se za jačanje institucija BiH

č

Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto sastala se danas s pomoćnikom američkog državnog sekretara za evropske i euroazijske poslove Džejmsom O'Brajanom (James O'Brien).

Na sastanku je razgovarano o odnosima u BiH i aktuelnim temama te o evropskom putu BiH.

Predsjedavajuća Krišto je istaknula kako je Vijeće ministara BiH snažno opredijeljeno za ispunjavanje nužnih reformi za integriranje u Evropsku uniju, jer je to, prije svega, interes svih u Bosni i Hercegovini.

Prepoznavanje rezultata
Naglasila je da samo kroz otvoreni dijalog i konsenzus u donošenju odluka od institucija i tijela vlasti BiH te poštivanjem ustavne strukture i nadležnosti institucija na svim nivoima vlasti može se osigurati trajna stabilnost, prosperitet BiH i provedba nužnih reformi.

Informirala je kako je Vijeće ministara u parlamentarnu proceduru uputilo 13 nacrta zakona, od čega je osam EU zakona. Istaknula je kako očekuje i konkretno prepoznavanje rezultata rada institucija u BiH kroz otvaranja pregovora u martu ove godine.

Također, naglasila je osobit značaj sveobuhvatne reforme izbornog zakonodavstva koja podrazumijeva i implementaciju Odluke Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda i implementaciju svih presuda Evropskoga suda za ljudska prava.

- Ovo je kako obveza, isto tako i ključni prioritet čije će ispunjenje omogućiti brži napredak BiH te pomoći rješavanju svih ostalih pitanja koja nas u ovom trenutku opterećuju - kazala je Krišto.

Plan reformi
Također je informirala pomoćnika američkog državnog sekretara O'Brajana o izradi Plana reformi za provedbu Plana rasta za zapadni Balkan. Izrazila je očekivanje da će u dijalogu s Evropskom komisijom hitno biti usaglašena finalna reformska agenda u kojoj bi bili pobrojani svi investicijski projekti i potrebna finansijska sredstva za njihovu provedbu.

Napomenula je kako je Vijeća ministara u svome radu iskazalo potpunu opredijeljenost za makroekonomsku stabilnost BiH, među ostalim i kroz energetske i strukturne projekte.

Predsjedavajuća Krišto je zahvalila O'Brajanu na posjeti te podsjetila kako se politika kojoj pripada zalaže za jačanje institucija BiH, poštivanje Ustava te jednakopravnost triju konstitutivnih naroda i svih drugih građana u BiH te kako vjeruje kako će odgovornost i dijalog političkih predstavnika u institucijama vlasti BiH rezultirati njihovim jačanjem, a da nametanje bilo kakvih odluka vodi u suprotnom smjeru, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.