Križ općine Velika Kladuša danas organizira redovnu Akciju dobrovoljnog darivanja krvi

.

Elektronapajanje na području naše općine jutros je uredno, saznaje RVK u „Elektrodistribuciji“, Poslovnici Velika Kladuša.

– U protekla 24h Hitna medicinska pomoć Doma zdravlja Velika Kladuša zdravstvenu zaštitu pružila je za 37 pacijenata. Dežurni ljekari Amra Zulić i Ševal Mešanović na dalje liječenje uputili su tri osobe.

COVID ambulantu  javilo se 16 pacijenata sa sumnjom na virusno oboljenje.

– Jednu saobraćajnu nezgodu zabilježili su službenici Policijske stanice Velika Kladuša. U oblastima kriminaliteta i javnog reda i mira nije bilo prijava.

– Za kladuške vatrogasce protekli period bio je miran, saznaje RVK od dežurnog Delanovića.

– Kako informišu iz BIHAMK-akolovoz je pretežno mokar ili vlažan, a vozačima se skreće pažnja na učestale sitnije odrone zemlje ili kamenja. Na svim dionicama savjetuje se maksimalno oprezna vožnja, prilagođena uslovima na putu.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta. Na GP Velika Kladuša – Maljevac jutros je slabiji promet vozila.

– Crveni križ općine Velika Kladuša danas organizira redovnu Akciju dobrovoljnog darivanja krvi. Akcija se održava u Domu zdravlja Velika Kladuša s početkom u 09:00h.

– Tradicionalna, 20. po redu manifestacija “Pećka kestenijada” održaće se danas u Pećigradu sa početkom u 12:00h. Posjetitelje očekuje kulturno – zabavni program, kao i degustacije kuhanog i prženog kestena, a ove godine održaće se uz strogo poštivanje epidemioloških mjera.

– Danas će u Bosni i Hercegovini biti oblačno vrijeme sa kišom. Na planinama će padati i snijeg. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Temperatura zraka većinom između 5 i 11°C, na jugu zemlje od 12 do 17°C.

– Slično kao i proteklog dana, loše biometeorološke prilike uzrokovaće jačanje tegoba kod hroničnih bolesnika i meteoropata. Izražen osjet hladnoće, usljed znatno nižih temperatura, sjevernog strujanja i većeg sadržaja vlage u zraku, nepovoljno će djelovati na osobe sa kardiovaskularnim problemima, astmatičare i reumatičare. Neophodno je povesti računa o primjerenom odijevanju, naročito tokom jutra i večeri. Na jugu malo ugodnije, uz nešto više temperature zraka.

– 9. oktobar, godišnjica stvaranja Svjetske poštanske unije (UPU) 1874. godine, proglašen je Svjetskim danom pošte na Svjetskom poštanskom kongresu u Tokiju 1969. godine. Svrha Svjetskog dana pošte jeste osvijestiti ulogu pošte u svakodnevnom životu, kao i njen doprinos globalnom društvenom i ekonomskom razvoju.