SDA: Kriza i osipanje kadrova ili 'veliko krečenje'

Rezultate podrške Stranci demokratske akcije vidjet ćete u oktobru, poručuje lider ove stranke Bakir Izetbegović iako SDA već mjesecima drma velika kriza i osipanje kadrova.

"Ovo što se dešava u Stranci demokratske akcije shvatam isto kao što bih u svojoj kući stalno pospremala pa bih onda shvatila da nema pravog pospremanja dok se ne uradi krečenje", kaže generalna direktorica Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu Sebija Izetbegović.

"Stvari se ponekad moraju uraditi generalno i to je jednostavno tako. Žao mi je kad čujem da je neko izašao iz SDA, ali znate kako kažu: Jedan ode, dva se rode", rekla je Sebija Izetbegović.

O rađanju na kraju priče, a kada je riječ o takozvanom pospremanju u SDA žestoka je konkurencija u posljednjih nekoliko mjeseci.

Tuzlanski kanton i budući Pokret demokratske akcije, Safer Demirović koji je napustio poslanički klub SDA u državnom parlamentu i odlučio da više ni o kome ne ovisi, premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković koji će vrlo brzo kaže objelodaniti kako dalje.

Za Demirovića rukovodstvo Stranke demokratske akcije kaže da je čovjek Mirsada Kukića potpredsjednika stranke. Pokret demokratske akcije će kaže njegovati ideje Sulejmana Tihića i Alije Izetbegovića. Njegov sin kaže još čišćenja sprovodimo poput Goražda i Konjica.

"Mi smo planirali odavno prečišćavanje redova SDA. Mnogi su se ulijenili bili nekad aktivni ljudi pa prestali ili su postali sebični. Počeli su praviti neke svoje kapsule unutar SDA. Neki su napravili neke stvari koje su protuzakonite", rekao je Bakir Izetbegović.

Šta je ko napravio protuzakonito nije poznato kao ni da li će se to ikad naći na nekom sudu.

Dok Izetbegović i organi stranke kako kažu čiste redove i spremaju se za izbore ovo drugo rade i dojučerašnji članovi SDA.

Povjereništvo Gradskog odbora SDA Tuzla održalo je tokom vikenda sastanak o aktuelnoj političkoj situaciji a Pokret Demokratske akcije tribinu u Sapni. Sve je to posljedica naglog osipanja Stranke demokratske akcije. Nije uvijek bilo naglo ali ono se dešavalo otkad postoji stranka. Osnivanje je počelo još 1989. a zvanično je politički faktor pod imenom SDA od 1990te. Rusmir Mahmutćehajić, Alija Izetbegović, Adil Zulfikarpašić, Muhamed Filipović neka su od najvažnijih imena za stvaranje stranke koja je u Bosni i Hercegovini, uz kratku pauzu, od rata do danas na vlasti.

Slavili su pobjede na izborima: Kasumović, Sokolović, Šepić, Ahmetović, Žilić, Alibegović, Džafić, Babić. Spisak je dug.

Jedni danas nezavisni, drugi A-SDA, treći SBB, četvrti Stranka za BiH. Posljednju je osnovao jedan od najpoznatijih političara u zemlji koji je napustio Stranku demokratske akcije Haris Silajdžić. 2006. je postao član Predsjedništva BiH a u posljednjih osam godina utjecaj stranke se smanjivao.

Mnogi su napuštali SDA i potom formirali svoje stranke. Svima im je mnogo toga zajedničkog, a između ostalog i to da su nakon izbora koalirali sa strankom od čije su se politike ogradili.

Dok se jedni ograđuju i pripremaju taktiku za narednih pola godine, drugi se, prema riječima Sebije Izetbegović, rađaju. No nije ni tako lako postati član Stranke demokratske akcije.