Krizni štab Cazin: Pravovremeno i odgovorno suočavanje s aktuelnim stanjem je dužnost svih

Cazin
U Cazinu je danas održana proširena sjednica Kriznog štaba za praćenje i koordinaciju situacije nastale globalnom pandemijom corona virusa.

Kako je istaknuto, poduzimanje svih mogućih preventivnih mjera u ovom je trenutku prioritet za sve institucije, ali i građane. Širenje korisnih i tačnih informacija o zaštiti te postupanju u slučaju sumnje na corona virus prvi je korak, a isti mora pratiti suzbijanje panike i nereda koji bi mogli pogoršati stanje.

 U tom cilju, građanima će narednih dana biti dijeljeni letci s osnovnim informacijama, a u programu svih lokalnih medija će u prvom planu biti sve ključne informacije o stanju u zemlji i kod nas.

 Službe Civilne zaštite zadužene su za praćenje svih osoba kojima je, nakon dolaska iz ugroženih zemalja, naložena samoizolacija koju moraju u potpunosti poštovati. S obzirom na dolazak velikog broja naših sugrađana iz inostranstva, posebno Slovenije, osim onih na graničnim prijelazima, bit će predloženo uvođenje posebnih mjera kontrole kretanja na javnim mjestima.

 Građanima je upućen apel da budu ODGOVORNI prema sebi i prema drugima. ODGOVORNOST uključuje poštivanje svih izdatih uputa od strane relevantnih institucija, pravovremeno informisanje o potrebnim koracima i eliminisanje svakog oblika panike.

 Od građana iz dijaspore se očekuje da se suzdrže od dolazaka u domovinu dok traje kritični period pandemije, a svima se preporučuje smanjeno kretanje izvan zemlje, otkazivanje svih javnih okupljanja i potpuno izbjegavanje boravka u grupi ili masi, posebno na javnim mjestima.