Krizni štab FBIH traži od političkih stranaka da ne organizuju predizborne skupove

.
- Iz Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva apeluju na političke stranke da u predizbornoj kampanji smanje fizičke kontakte ljudi, odnosno da ne održavaju skupove, nego da svoju aktivnosti "presele" online.

SARAJEVO, 21. oktobra - Pogoršanje COVID-19 epidemiološke situacije i ubrzano širenje koronavirusa koje bilježimo u posljednje vrijeme na području Federacije BiH zahtijeva provođenje epidemioloških mjera i ličnu odgovornost i donošenje ispravnih odluka svih članova našeg društva u cilju smanjenja rizika od obolijevanja i zaštite života i zdravlja ljudi.

Obzirom na epidemiološku situaciju koja se pogoršava, a u kontekstu predizborne kampanje pred lokalne izbore u Bosni i Hercegovini 2020, Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva preporučuje i poziva sve političke partije, kandidate i kandidatkinje na organizaciju i provedbu kampanje koja ne uključuje fizička okupljanja ljudi, odnosno predizborne skupove, već korištenje drugih komunikacijskih kanala kao što su TV, internet, plakati, printani materijali itd.

Predizborna kampanja treba osigurati neupitno pravo glasača na pristup porukama svih političkih partija, kandidata i kandidatkinja, kako bi mogli donijeti informirane odluke, ali u isto vrijeme treba biti organizirana tako da se maksimalno smanji rizik od širenja COVID-19 i zaštiti zdravlje građana.

Obzirom da se COVID-19 prenosi s osobe na osobu javna okupljanja predstavljaju poseban javnozdravstveni rizik s potencijalnim posljedicama. Postoje jasni dokazi da okupljanja pojačavaju širenje zaraznih bolesti. Prijenos je moguć tijekom putovanja na događaj, na samom događaju kao i nakon događaja kada se sudionici vrate u mjesto svog boravka.

Sva okupljanja većeg broja ljudi, čak i u okviru dopuštenih, sa sobom nose povećan rizik od širenja infekcije, te veći broj ovakvih skupova koji podrazumijeva i značajno veći broj kontakata među ljudima predstavlja ozbiljan epidemiološki rizik.

Zbog toga Krizni stožer FMZ preporučuje i poziva sve političke partije, kandidate i kandidatkinje da izbjegnu organizaciju skupova koji podrazumijevaju fizičko okupljanje ljudi.

"Također, pozivamo sve političke partije, kandidate i kandidatkinje da se prilikom provedbe svih modela predizborne kampanje koji eventualno uključuju neposrednu komunikaciju s ljudima, pridržavaju svih osnovnih higijensko-epidemioloških mjera, kao što je držanje fizičke distance od dva metra između osoba, nošenje zaštitnih maski, izbjegavanje rukovanja, grljenja i ljubljenja, često i temeljito pranje ili dezinfekcija ruku, te održavanje respiratorne higijene", naveli su iz Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

Oni napominju da je u zavisnosti od epidemiološke situacije moguće uvođenje i drugačijih mjera od trenutno važećih na nivou pojedinih kantona ili Federacije BiH.

Vjerujemo da su sve političke partije, kandidati i kandidatkinje svjesni trenutne situacije vezano za epidemiju COVID-19 te da će pokazati visoki stepen odgovornosti prema zdravlju stanovništva u Bosni i Hercegovini organizirajući predizbornu kampanju u skladu s preporukama i mjerama nadležnih institucija, te na način koji smanjuje rizik od širenja COVID-19 i promoviše odgovorne odluke za zaštitu sopstvenog, kao i zdravlja drugih", saopćeno je.