Krizni štab općine Bosanska Krupa: Tržni centri moraju ograničiti kretanje građana u svojim objektima

Štab

Krizni štab općine Bosanska Krupa je i danas zasijedao kako bi razmotrio trenutnu situaciju po pitanju pandemije koronavirusa, te donio nove mjere u cilju zaštite od zaraze. 

U proteklih nekoliko KŠ je izdao niz preporuka i naredbi, međutim pojedine se ne poštuju što zabrinjava sve nadležne službe, naročito se misli na samoizolaciju građana koji su u proteklom periodu boravili u inostranstvu. Zbog toga je još jednom poslan apel građanima i naglašena krucijalna važnost poštivanja ove mjere.

Policijski službenici iz Bosanske Krupe kažu da vrše kontrolu poštivanja svih izdatih naredbi, naročito samoizolacije, te da će se oni koji se ne budu pridržavali biti oštro sankcionisani.

Danas je poseban akcent stavljen na tržne centre u kojima se okuplja veliki broj ljudi. Zbog toga ih Krizni štab podsjeća na naredbu u kojoj se između ostalog kaže da se svim trgovinama sa dozvolom rada u ovim okolnostima propisuje obaveza zabrane grupisanja kupaca i označavanje na blagajnama i ulazima rastojanja među kupcima od najmanje dva metra, te da se rad organizuje u vremenu od 8,00 do 18,00 sati.

Na sjednici KŠ je naglašeno da će od naredne sedmice, ukoliko se nastavi nepoštivanje naredbe u potpunosti, uslijediti nova rigoroznija sa potpunom zabranom ulaska građana, te postavljanje šaltera putem kojeg će građani moći kupiti neophodne životne namirnice.

Predstavnici Doma zdravlja upoznali su članove KŠ da u svojoj evidenciji trenutno imaju 166 građana koji se nalaze u kućnoj izolaciji i da njihovo stanje prate kontinuirano, a kao problem navode nestašicu maski i dezinfekcijskih sredstava.

Dobra vijest je što su se na graničnom prelazu Izačić počeli postavljati šatori u kojima će u 14 –dnevnoj izolaciji boraviti svi građani koji dolaze iz inostranstva. To je između ostalog jučer od kantonalnih vlasti tražio Krizni štab općine Bosanska Krupa.