Krpelji pune ambulante u Sanskom Mostu

asd
Sve je veći broj građana koji se žale na ubode

Sve je veći broj građana koji se žale na ubode krpelja i javljaju se u Službu hitne pomoći Doma zdravlja u Sanskom Mostu, a liječnici upozoravaju na oprez, jer ovi insekti mogu biti i prenosnici zaraznih bolesti.

“Gotovo da nema dana da se građani ne žale na ubode krpelja i u velikom broju slučajeva javljaju nam se pacijenti sa već izraženim lokalnim reakcijama upale. Ono što možemo preporučiti jeste da pacijenti ne vade sami krpelje, jer se u velikom broju slučajeva dešava da oni to nestručno urade, tako da jedan dio insekta ostane u tijelu, što može stvoriti dodatne komplikacije”, kaže liječnica Jelena Mutić.

Upozorava da se krpelji kod ljudi najčešće javljaju na pregibima i znojem podložnijim dijelovima tijela. Ističe kako je većina ujeda bezopasna, ali da je obavezno javljanje liječniku ukoliko se pojave ozbiljniji simptomi. “Ugriz krpelja ne znači odmah i pojavu bolesti. Na mjestu ujeda obično se javlja crvenilo, svrab i blaži otok, koji mogu potrajati nekoliko dana. Ako se nakon tog razdoblja pojave simptomi poput temperature, bolova u mišićima i zglobovima, glavobolja, mučnina i pojava osipa, obavezno je javljanje liječniku”, kaže Mutićeva.
 
U Domu zdravlja Sanski Most poručuju da je najbolja prevencija bolesti koje prenose krpelji izbjegavanje područja koja naseljavaju ovi insekti.

“Između ostalog, preporučuje se nošenje odjeće dugih rukava i nogavica, koje treba umetnuti u čarape ili čizme. Ne treba nositi vunene odjevne predmete, jer se za njih lakše prilijepi krpelj. Mogu se koristi i preparati protiv ovih napasti u obliku spreja ili tekućine”, kažu u ovoj zdravstvenoj ustanovi.