Bosanska Krupa: U prvi razred upisano samo 12 učenika

Sve manje upisanih učenika u prve razrede osnovnih i srednjih škola Unsko-sanskoga kantona posljedica je masovnog odlaska naših građana u zapadnoevropske zemlje, ali i pada nataliteta. Bosnu i Hercegovinu napuštaju cijele porodice pa s roditeljima odlaze i učenici. O tome najbolje svjedoči primjer bosanskokrupske Gimnazije koja je nekada imala čak 16 odjeljenja, a danas samo četiri.

Mnogi otišli

Prošle školske godine nastavu su pohađala 102 učenika, a ove u prvi razred upisano je samo 12 učenika. Novoizgrađena školska zgrada učenicima još nije otvorila vrata jer predstoji unutrašnje uređenje i opremanje, a nastavu pohađaju u jednom dijelu Druge osnovne škole Bosanska Krupa.

Već nekoliko godina traje izgradnja nove zgrade Gimnazije. Kada se počelo s izgradnjom, niko nije mogao ni pretpostaviti da će i ovaj dio USK napustiti brojne porodice, a s njima i veliki broj učenika koji bolji život traže u zapadnoevropskim zemljama. Ova škola nekada je imala 16 odjeljenja, a danas četiri, dok se ove školske godine u prvi razred upisalo samo 12 učenika.

- Uz iseljavanje, razlog drastičnog smanjenja broja učenika je sve slabije interesiranje za ovu školu,  a veći za upis u druge srednje škole, naprimjer u Bihaću - kaže direktorica Gimnazije Semira Sedić.

Dodaje kako je za razliku od susjedne Hrvatske, u kojoj sve više učenika upisuje gimnaziju, u BiH općenito opalo interesiranje za ovu školu.

Učenici generacije

- Sada imamo 12 učenika. To su sve odlični učenici s prosjekom 5. Imamo veoma dobru djecu, samo s njima treba raditi, još dalje dorađivati, izuzetno dobru. Sad smo imali tri učenika generacije. Ja bih pozvala sve naše učenike koji su možda još u dilemi ili koji su otišli u bihaćku Gimnaziju da znaju da ovdje imamo prvi razred da dođu da se upišu, da ne putuju jer to su učenici koji stvarno žele studirati, koji su dobri - kaže Sedić.

Tehnološki višak

- U Gimnaziji se susreću i s problemom tehnološkog viška, zbog čega su profesori u obavezi da svoju normu dopunjuju radom u drugim školama. Stoga, nijedan profesor u Gimnaziji nema normu pa ih je svih 15 na listi tehnološkog viška. Već deset godina rade u iznajmljenom prostoru jer novoizgrađena zgrada još nije useljiva.