Kuća Nurije Pozderca - Koliko Krajišnici znaju o njoj?

232323

Koliko Krajišnici, a posebno Cazinjani, znaju o kući Nurije Pozderca? Kuća Nurije Pozderca predstavlja simbol Grada Cazina i predstavlja jednu od autohtonih bosanskih kuća u BiH.

 

Historija

Rodnu kuću Nurije Pozderca sagradio je Ahmet-aga Pozderac. Arhitektura objekta, raspored prostorija te vrsta materijala koji je korišten za izgradnju kuće Nurije Pozderca potvrđuje tvrdnju da je kuća podignuta u prvoj polovini XIX vijeka. Također, kuća se u vlasništvu porodice Pozderac nalazila sve do 02.12.1985.godine kada je prodata Zajednici za kulturu općine Cazin.

 

Opis

Ovakve kuće su većinom bile rasprostranjene na teritoriji od Bosanske Krajine pa do Sarajeva. U dijelovima Bosanske Krajine ovo je tipična odbrambena kuća dok u Sarajevu te centralnim i istočnim dijelovima BiH ovakve kuće nemaju naglašene odbrambene funkcije.

 

Foto : Facebook

Porodica Pozderac

Nurija i njegova supruga Devleta imali su osmoro djece, četiri sina i četiri kćerke. Zajedno sa Nurijom u trenutku smrti je bio njegov sin Sead koji je tada bio partizanski borac. Također, iz porodice Pozderac potekli su i braća Hamdija i Hakija koji su obavljali visoke državne i partijske funkcije doba SFRJ i SR BiH. Oni su bili djeca Nurijinog brata Mehmeda.

 

Nurija Pozderac rođen je 15.01.1892. godine u Cazinu. Umro je 12.06.1943. godine na Dragoš-sedlu u pokretu za Tjentište.