Kuda ide USK- hoće li nas imati ko liječiti, krovove popravljati, pločice postaviti…

123
Vijest da ogroman broj ljudi, majstora skoro svih zanimanja fali na USK, a da mladi nisu zainteresirani da uče zanate morala bi upaliti alarm i označiti uzbunu.

Skoro svaki mjesec možemo pročitati da su desetine doktora, sestrica i medicinskog osoblja napustili BiH i otišli trbuhom za kruhom van granica BiH. Nažalost, najviše je ovakvih u USK.

Ono što zabrinjava je da se na ovakve vijesti i informacije kantonalna vlast puno ne obazire- nema vizije, nema rješenja, nema inicijative koja bi vratila vjeru da će negativni trend odlaska ljudi iz BiH biti zaustavljen.

Nedavno smo pročitali vijest da je svake godine u zadnjih 8 godina po skoro 1000 učenika manje upisivano u osnovne škole u USK…

U Cazinu je u u čuvenu Gimnaziju upisano ove godine oko 30 učenika, u centralnu Cazin 1 školu manje od 30…?! I sve ovo konstatujemo, a vlast ne pokazuje znanje niti viziju da ima ikakav plan, kako ovo zaustaviti i očuvati perspektivu za naš kraj i državu.

Zaokupljeni ličnim pozicioniranjem, zapošljavanjem članova svojih porodica, braće, sestara, muževa od rodica i drugih bliskih, privatnih kadrova o čemu smo i ranije pisali, u slučaju skupštinskih zastupnika, nažalost ne možemo očekivati da vidimo odgovor.

Ali, važno je da sve takve prepoznamo i upoznamo i nikada im više ne damo povjerenje.

To je prvi korak da krenemo u oporavak i okrenemo novu stranicu u očuvanju i razvoju našeg kantona i cijele BiH.