Kuda ide USK- privatni ministri/ ministrice i neznanje koje nas košta

123
Prošlo je dvije sedmice od kako je u medijima i javno, bez cenzure, objavljen video- razgovor i ‘priprema’ jedne članice Vlade USK za nastup na kantonalnoj televiziji USK.

Novinarka ‘podučava’ ministricu, šta odgovoriti na pitanje, kakvo je stanje u oblasti u resoru na čijem se čelu nalazi, a ona, nakon duže pauze i smijeha, valjda samoj sebi, odgovara: Šta da ti kažem? Na to joj novinarka ‘suflira’… ‘pogođena pandemijom, itd’, a ministrica na kraju poentira, “ma znam, ma znam, ali zato što je loše…”. 

Neupućeni bi mogao misliti da je ovo neka šala, ili krajiški skeč, ali, nažalost, po sve Krajišnike, to je puka realnost, istina, stanje koje živimo i zbog kojeg se nalazimo ovdje gdje smo sada. 

Da je profesionalnog novinarstva, ‘ministrici’ bi odmah odgovorili: “loše je stanje u privredi, jer se na njenom čelu nalazite Vi, a i svjesni smo i Vi i ja da Vi za tu funkciju niste sposobni.”
Nije ona jedini slučaj ovakve vrste, ima ih još i o tome ćemo neki naredni put. 

Poznato je javnosti u Krajini na koji način i kada je ministrica privrede USK Samra Mehić imenovana na ovu poziciju. Zahtjev za razrješenje dotadašnjeg ministra privrede i imenovanje dotične podnio je zastupnik Nisvet Jusić, koji je najčešće viđena figura na sastancima i obilascima gradova u USK i šire, zajedno sa ministricom Mehić, iako nikome nije jasno kakva je formalno njegova uloga na tim sastancima. 

Radi se o zastupniku, na čiji su prijedlog, kako su mediji već ranije objavljivali, u ovom mandatu, imenovani ili zaposleni na budžet USK i u javna preduzeća našeg kantona više članova uže i šire porodice- od brata u Šumama USK, brata u Lječilištu Gata, muža od rodice u Službi za zapošljavanje USK…, a za sebe je lično ‘izborio’ profesionalno radno mjesto na poziciji zamjenika predsjedavajućeg Skupštine USK. 

Zbog očitog nepotizma, nepoštivanja stranačkih odluka, te sebičnosti, udaljen je iz stranke Nezavisni blok, čiji je bio nosilac liste i zahvaljujući kojoj se danas i nalazi u Skupštini USK. 

Nažalost, još uvijek, koristeći činjenicu da je jedna od ruku prevage u većini u Skupštini USK, zloupotrebljava svoju poziciju i namješta bliske i rodbinski povezane osobe na razna mjesta u USK gdje ima uticaja. Detaljnije o ovim slučajevima biće poznato u narednom periodu. 

Premijer USK, iako pokušava sa sebe odbaciti odgovornost za ovakve pojave, jedan je od najodgovornijih, zašto je dopustio, i za održavanje sebe na poziciji premijera, dozvolio da ovakve pojave i pojedinci, pretvaraju USK u poligon za lično namještanje i pozicioniranje. To mu zamjera veliki broj Krajišnika i osjetiće to na prvim narednim izborima. 

Zbog ovakve politike, neznanja, nepotizma i sebičnosti svake sedmice desetine naših Krajišnika, najboljih mladih ljudi, bježi iz našeg kantona i odlazi negdje daleko tražiti svoju nafaku, gdje ljudi poput ‘zastupnika Jusića i ministrice Mehić’ neće njima upravljati i odlučivati o njihovim životima. 

Nama koji smo ostali ovdje, ostaje da se pokrenemo, odbacimo ove sebične političare i izaberemo promjene koje će vratiti poštovanje našem kantonu i vjeru našem narodu da ovdje treba ostajati i svoju budućnost graditi.