Kukić: Govor koji priziva Herceg-Bosnu je govor mržnje

Na sjednici Hrvatskog narodnog sabora (HNS) mogle su se, sudeći po zapisniku u medijima, čuti frapantne teze o "povratku na Herceg-Bosnu", paradržavnu tvorevinu o kojoj je Haški tribunal presudom u slučaju "Prlić i ostali" dao konačni sud - 111 godina zatvorske kazne.

Dio Predsjedništva HNS-a na pomenutoj sjednici razmatrao je aktuelno političko stanje u BiH nakon oktobarskih izbora, a među onima koji su dali svoje mišljenje bili su Martin Raguž, Ilija Cvitanović, te Zdenko Ćosić.

Najglasniji pobornik ideje o "povratku na Herceg-Bosnu", predsjednik HSS-a Mario Karamatić na sjednici HNS-a poručio je kako pojedini nastoje riješiti hrvatsko pitanje tako da Hrvati nestanu i kako je potrebno pripremiti opciju povratka na Herceg-Bosnu. Iz zapisnika se ne vidi kakva je bila reakcija ostatka Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora na ovaj prijedlog, ali Karamatić je ranije najavio kako će pokrenuti inicijativu za pokretanje ove procedure ako se nastaviti zatiranje izborne volje Hrvata.
 
Navedene tvrdnje i teze analizirao je za Vijesti.ba politički analitičar i ugledni sveučilišni profesor Slavo Kukić. 
 
"Nije problem Mario Karamatić. Uostalom, reklo bi se - božija bašta i u bašti svašta. Problem je, međutim, ako se takvi stavovi mogu sresti od ljudi poput Martina Raguža, koji slovi liberalnijim političarem unutar te HDZ-ove svjetonazorske filozofije. Nije problem ni Martin Raguž, ali ako je to stav jedne grupe političkih partija organizovanih u HNS, ma šta mi mislili o ovom tijelu -  da je nevladina organizacija i slično, onda to upozorava na trendove koji bi nas mogli čekati u budućnosti", naveo je profesor Kukić.

On je naglasio da je takva logika Hrvate u BiH "već jednom jako skupo koštala", te da upravo zbog nje danas je Hrvata u ovoj zemlji, umjesto 800.000, zapravo 300.000 do 350.000 maksimalno.
 
"Taj trend i ta logika mogu se samo nastaviti ili još više zaoštravati uz obrazloženje da se ta logika pokušava instalirati kako bi se Hrvate zaštitilo. To je, po sebi, logika u odnosu na koju je Haški tribunal izrekao vrlo decidan sud i koju ja Hrvatima BiH, zbog njih samih i budućnosti njihive djece, ne želim ni u snu", kategoričan je profesor Kukić.
 
On je napomenuo da je "demokratija čudo i da dopušta i ovakav govor".
 
"A govor koji priziva Herceg-Bosnu po sebi je govor mržnje i drugačije ga se ne može tretirati", zaključio je naš sagovornik.