Kurjak za FACE: Nisam bio Sebijin mentor! Neka mi pošalje odluku o mom imenovanju za mentora!

asd
Očekujemo da će Sebija Izetbegović istupiti u javnost sa svim dokumentima i objašnjenjem kada i koje ispite je položila na Sveučilištu u Zagrebu.

Nakon što je akademik Asim Kurjak, gostujući u emisiji "Centralni dnevnik sa Senadom Hadžifejzovićem" izjavio da profesorica Sebija Izetbegović nikada nije bila njegov student, pojavili su se brojni dokumenti na kojima stoji da je Izetbegović bila pod Kurjakovim mentorstvom. Međutim, ono što je zbunjujuće za javnost jeste da su se pojavili dokumenti gdje na svakom od njih stoje potpuno drugačije godine završetka studija.

Tako u jednom dokumentu čiji je izvor Medicinski fakultet u Sarajevu, stoji da je na ovom fakultetu diplomirala 1989. godine, da je postdiplomski započela 1992. godine, prekinula 1993. godine na Sveučilištu u Zagrebu, a isti nastavila na Medicinskom fakultetu u Sarajevu koji je završila 1994. Godine.

U Almanahu Medicinskog fakulteta u Sarajevu, navodi se da je Izetbegović diplomirala na ovom fakultetu 1984. godine, da je magistrirala 1997. godine na Medicinskom fakultetu u Sarajevu pod mentorstvom prof. dr. Srećka Šimića, a da je 2000. godine doktorirala pod mentorstvom prof. dr. Asima Kurjaka.

U dokumentu koji je u posjedu FACE televizije stoji da Sebija Izetbegović upućuje molbu Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu da joj se omogući polaganje preostalih ispita postdiplomskog studija.

Postavlja se pitanje kada je Sebija Izetbegović upisala Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, ko joj je odobrio polaganje ispita, koliko ispita je položila, te da li joj je odobrena izrada magistarskog rada. Ova pitanja uputili smo i Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a s kojeg tvrde da osoba pod imenom Sebija Izetbegović (rođena Građević) ne postoji u sistemu.

Uvidom u popis upisanih i diplomiranih studenata Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu ni pod prezimenom Građević ni pod Izetbegović nismo pronašli niti jednu osobu – saopćeno je iz press službe Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Povodom svih ovih navoda, oglasila se i Sebija Izetbegović, kazavši za N1 televiziju da sve što je akademik Kurjak kazao nije istina.

Nijedan dio specijalizacije nisam radila u Zagrebu. Dio boravka u Zagrebu je bio prijedlog profesora Šimića da vrijeme koje sam zbog bolesti provodila Zagrebu – kad se osjećam dobro – provedem učeći na Klinici. To nije uopće pridodato mojoj specijalizaciji, ne ulazi u moju specijalizaciju; riječ je o edukaciji koju sam sticala da ne bih gubila vrijeme. Zagreb nije uopće mjesto moje specijalizacije, provela sam je na Kliničkom centru na ginekološko-akušerskoj klinici u Sarajevu dobila sam je 1992. godine u firmi Velefarmacija. Profesor Asim Kurjak bio je moj mentor na doktorskoj odbrani, kao i na izradi doktorskog rada. O tome postoji neoboriva dokumentacija, a ja sam branila doktorski rad pred više od tri stotine ljudi, svi oni znaju ko je bio mentor. Ne razumijem, kad sve skupa razmotrim, zbog čega je profesor tako postupio. Kažem, postoje evidentni podaci o svemu tome – kazala je Izetbegović.

Akademik Kurjak još jednom ističe da Sebija nikada nije bila pod njegovim mentorstvom.

Jako je dobro da je kolegica Izetbegović potvrdila sve moje navode i priznala da nije specijalizirala u Zagrebu, niti pohađala postdiplomske tečajeve koje sam ja vodio. Mogla je to napraviti puno ranije u svom najboljem interesu. Čitavo vrijeme, a to je već nekoliko godina, javnost se pitala zašto u njenim dokumentima piše o specijalizaciji i izradi doktorata u Zagrebu. I ja sam čitavo vrijeme isključivo, a u dva navrata u medijima posve dobronamjerno tvrdio da to nije tako. Nisam mogao ama baš ništa drugo reći. Neobična je i poprilično nejasna izjava da sam ja bio mentor u njenom doktoratu 2000. godine u Sarajevu, tema doktorata je Područje minimalno invazivne terapije, s kojom se ja nikada nisam bavio. Međutim, pionir te dragocjene tehnike je Sarajlija akademik Srećko Šimić, izvanredan nastavnik, znanstvenik, zdravstvenik i čovjek. On je bio gospođi Izetbegović mentor u magisteriju 1998. godine, šta je razlog da nije bio i mentor u doktoratu dvije godine kasnije, nejasno je, je li mu to i ponuđeno ili jeste pa je odbio. Bio sam mentor u 56 doktorata širom svijeta a već do ljeta odbranit ćemo i 5 doktorata među njima i dva iz Sarajeva i Tuzle, a drugi iz Saudijske Arabije, Jakarte, i Katara. U razdoblju od 30 godina moglo mi se desiti da neko mentorstvo i zaboravim, mada tvrde da me pamćenje dobro služi. Molim odgovarajuće institucije, pa i dr. Izetbegović da mi pošalju odluku o mom imenovanju za mentora, pa i sam primjerak doktorata kako bih vidio koji pacijenti su korišteni za njene operacijske zahvate i posebno ko je zahvate učinio – autor doktorski kandidat ili neko drugi. Do mene dopiru neugodni komentari o cijeloj ovoj proceduri ali moram odmah istaći da ja nipošto nisam protivnik dr. Izetbegović, ali u njenom najvećem interesu je da sama pojasni kontroverze oko svog doktorata i u tome joj želim svako dobro – izjavio je akademik Asim Kurjak za FACE TV.

Očekujemo da će Sebija Izetbegović istupiti u javnost sa svim dokumentima i objašnjenjem kada i koje ispite je položila na Sveučilištu u Zagrebu. Javno je pozivamo da bude gošća u emisiji “Centralni dnevnik sa Senadom Hadžifejzovićem”, te gledateljstvu objasni sve ove navode.