Kurz: Do ljeta se u velikoj mjeri možemo vratiti u normalu

kurz
Pojava sve većeg broja zaraznijeg, južnoafričkog soja koronavirusa u Tirolu, zabrinjava austrijske vlasti.


Većina slučajeva koncentrirana su u okrugu Schwaz koji se nalazi istočno od Innsbrucka i trenutno je jedno od najvećih žarišta novog soja koronavirusa u EU. Austrija je izdala upozorenje za putovanja u Tirol, a od sutra je za izlazak iz Tirola potreban negativan test na koronavirus.

Na relaciji austrijska vlada – Tirol posljednjih dana ne vlada slaganje, unatoč tome što je pokrajinski predsjednik Tirola član Narodne stranke Austrije (ÖVP). Platter nije blagonaklono gledao na odluke austrijske vlade, ali kancelar Kurz tvrdi da unatoč neslaganjima dobro surađuje s Güntherom Platterom. Austrijski kancelar ističe i da je razumljivo da je posljednjih dana bilo izazova u komunikaciji s Tirolom što je i razumljivo s obzirom na to da su u sve bile uključene i emocije.

“Vrlo dobro razumijem frustracije mnogih ljudi i razumljivo je da se nestrpljenje i umor povećavaju iz dana u dan i da mnogi više ne mogu čuti riječ korona. Čeznem za danom kada će cijeloj ovoj pandemiji doći kraj. Tirol je trenutno pokrajina s najnižom sedmodnevnom učestalošću u cijeloj Austriji, što je ogroman uspjeh. Istovremeno, Tirol je pogođen zaraznijom – južnoafričkom mutacijom. Nitko nije odgovoran za činjenicu da ova varijanta postoji. Ovo nije pitanje krivnje, već činjenica”, pojasnio je Kurz u intervju za dnevni list Kronen Zeitung.

Kurz je naglasio da su znanstvena saznanja o mutacijama postala konkretnija tek posljednjih dana. Postaje sve jasnije da je britanska varijanta dobro pokrivena cjepivom, odnosno da cjepiva dobro štite protiv tog soja. Kod južnoafričke varijante poznato je da je slabije pokrivena barem jednim cjepivom. Austrijski kancelar je naglasio i kako je sada jedino važno pobijediti te nove mutacije.

Prvi čovjek Austrije i dalje je optimističan po pitanju ovog ljeta. “Mutacije su izazovne, ali još uvijek sam optimističan da se do ljeta u velikoj mjeri možemo vratiti u normalu. Ključno je da se južnoafrička varijanta ne širi”, zaključio je Kurz.