Kurz: Moguće je da i u Njemačkoj vlada koalicija konzervativaca i ekologa

kurz
Ispitivanja javnog mnijenja trenutno stavljaju stranku CDU na čelo s oko 27 posto glasova

Austrijski kancelar Sebastian Kurz rekao je kako podržava njemačku kancelarku Angelu Merkel, umjereno desnu političarku, u njenom odbijanju saveza s krajnjom desnicom, iako je on učinio suprotno u svojoj prethodnoj vladi.

- Mislim da postoje razlike između njemačke stranke krajnje desnice Alternative za Njemačku (AfD) i austrijske Slobodarske stranke ( FPOe) - rekao je konzervativni čelnik na Konferenciji o sigurnosti, ocijenivši da je prva radikalnija od druge.

- Prema tome mislim da je kancelarkina Kršćansko-demokratska unija (CDU) izabrala pravi smjer i mislim da je opravdano što se stranka jasno odlučila protiv suradnje s AfD-om - objasnio je Kurz.

CDU Angele Merkel proživljava posljednjih dana krizu nakon što je njezin član u Tirinškoj zajedno s AfD-om sudjelovao u izboru novog čelnika te savezne države.

Čelnica Kršćansko-demokratske unije (CDU) Anegret Kramp-Karenbauer (Annegret Kramp-Karrenbauer) je početkom sedmice najavila svoju skoru ostavku s mjesta predsjednice stranke i rekla kako ne želi naslijediti Merkel nakon završetka njenog mandata krajem 2021. godine. 

Uoči izbora

Ta odluka je izmiješala političke karte u Njemačkoj uoči parlamentarnih izbora predviđenih za jesen naredne godine i pokrenula glasine o mogućem prijevremenom kraju sadašnje vlade njemačke kancelarke.

Kurz je ocijenio da bi potom bilo moguće da u Njemačkoj, kao što je slučaj u Austriji, vlada koalicija konzervativaca i ekologa.

Ispitivanja javnog mnijenja trenutno u Njemačkoj stavljaju stranku CDU na čelo s oko 27 posto glasova, ispred Zelenih s oko 22 posto.