Kurz nagovijestio mogućnost zatvaranja granica na Balkanu

dlijdljd
Austrijski kancelar Sebastian Kurz u subotu je nagovijestio da bi se, kao odgovor na dolazak migranata iz Turske u Grčku, mogle zatvoriti sve granice na Balkanu, što podsjeća na akcije poduzete tijekom europske migracijske krize 2015. i 2016.

Grčka policija ispalila je suzavac kako bi odvratila stotine migranata koji su u subotu stigli na granicu s Turskom, dok se kriza zbog stanja u Siriji prebacuje na prag zemalja članica Europske unije.

Službena Ankara je upozorila da više ne kani zadržavati stotine tisuća azilanata, nakon što su u zračnim napadima sirijskih snaga na Idlib na sjeverozapadu Sirije ubijena 33 turska vojnika.

U stalnom smo kontaktu s partnerima iz Europske unije i onima koji koji vode računa o rutama na zapadnom Balkanu. Ako se zaštita vanjskih granica EU-a ne uspije realizirati, Austrija će zaštititi vlastite granice, kazao je Kurz. Njegovi komentari podsjećaju na sličan odgovor iz 2016. godine, kada je obnašao dužnost ministra vanjskih poslova, a Austrija je pokrenula zatvaranje granica balkanskih država između te države i Grčke kako bi spriječila dolazak novog vala migranata.

Situacija poput one iz 2015. apsolutno se ne smije ponoviti. Naš je cilj propisno zaštititi vanjske granice EU-a, zaustaviti ilegalne migrante ondje i ne propuštati ih dalje, rekao je Kurz.

Austrija je spremna poslati dodatne policijske snage u neke granične države, kazao je Kurz, vjerojatno misleći pritom na Grčku i Bugarsku.