Kurz: Nema garancije za kraj lockdowna 8. februara

Kurz
Kancelar Sebastian Kurz (ÖVP) je u intervjuu za PULS24 izjavio kako je cilj njegove Vlade do kraja veljače spustiti broj novozaraženih u Austriji na ispod 700 dnevno.

 

U intervjuu je dodao kako je cilj stvoriti mogućnost za otvaranje 8. veljače, no bez granacija. „Možemo li to garantirati? Ne.“, bio je jasan.

Najveći problem u razgovoru sa svojim europskim kolegama Kurz ističe dozvolu za cjepiva tvrtke AstraZeneca. Izjavio je kako cijepljenje većeg dijela stanovništva ovisi o dozvoli ovog cjepiva, a cilj je cijepiti zdravstvene zaposlenike i građane starije od 60 godina. Austrija do ožujka raspolaže sa 1,2 milijuna doza BioNTech/Pfizer cjepiva, a kako bi se cijepili i mlađi umirovljenici, potrebno je naručiti dva milijuna doza cjepiva od AstraZenece do ožujka.

Izjavio je kako njegova Vlada gleda ka Europskoj agenciji za lijekove (EMA) te da očekuje kako će što prije dozvoliti AstraZeneca cjepivo, a ako ne bude ubrzo odobreno, „izgubit ću strpljenje“. Izjavio je da ne želi utjecati na brzinu testiranja cjepiva, jer se politika ne želi miješati u rad znanstvenika. Cilj mu je ubrzati birokracijski dio posla.

Video možete pogledati  OVDJE 

Izvor: