Kurz: Podržavamo dodatne sankcije za Tursku, uključujući i embargo na oružje

.
Austrijski kancelar Sebastian Kurz objavio je na svom Twitter profilu, nakon današnjeg sastanka čelnika država članica Evropske unije, da EU mora snažnije djelovati protiv Turske.

"Moramo također odlučno djelovati protiv kršenja međunarodnog prava od strane Turske. Stoga zahtijevam zajedničku i odlučnu reakciju EU s dodatnim listama sankcija. Također podržavamo ideju o embargu na oružje za Tursku", napisao je Kurz na svom Twitter profilu.

Ovo je nastavak verbalnih napada austrijskog kancelara upućenih Turskoj i predsjedniku Erdoganu koje su koje su počele u oktobru kada je Kurz osudio ponovno upućivanje turskog istraživačkog broda Oruc Reis u istočni Mediteran, poručivši da u slučaju da se nastavi s kršenjem međunarodnog prava ovoj državi prijete sankcije EU.

Kurc je tada zatražio da EU odmah obustavi pristupne pregovore sa Turskom, ukazujući da se Ankara godinama sve više udaljava od evropskih vrednosti.

Inače, na današnjem sastanku čelnika država članica Evropske unije govorilo se o pandemiji koronavirusa, brexitu i klimatskim promjenama.