Kurz: Uz testiranja i cijepljenja sloboda putovanja moguća na ljeto

asd
Austrijski kancelar proživljava teške političke trenutke, s kakvim se u dosadašnjem dijelu svoje političke karijere možda i nije susreo. Raspad koalicije sa Slobodarskom strankom bio je ozbiljan test, ali koronakriza i upravljanje Austrijom kroz pandemiju zahtjeva puno više i političkog i svakog drugog angažmana. No, unatoč tome što koalicija trpi kritike, Kurzova politička zvijezda i dalje je jako sjajna te među građanima Austrije i dalje uživa veliko povjerenje.

Novo produživanje lockdowna nije dočekano s oduševljenjem, ali ovaj put Kurz je naišao i na širi politički konsenzus pa donošenje te odluke nije vodilo prema snažnim političkim reakcijama. Uostalom, put kojim ide Kurz je put kojim ide i ostatak Europe. Je li ispravan ili ne – jednom – pokazat će povijest. U nekoliko različitih prilika, austrijski kancelar naglasio je da će sloboda na kakvu smo navikli biti moguća već ovog ljeta. Uz dva uvjeta, testiranje i cijepljenje.

Prije nego svijet ugleda svijetlo na kraju tunela, slijedi par mjeseci u kojima će se voditi dvije borbe. Prva, ona s koronavirusom, te druga ona s procjepljenjem stanovništva. Prije svega, onih najrizičnijih skupina. Austrija trenutno cijepi oko 10 tisuća ljudi dnevno, što je i maksimum budući da svaki tjedan u Austriju stigne oko 60 tisuća doza cjepiva.

Prvi čovjek Austrije u posljednje vrijeme sve snažnije apelira na svoje kolege, ali i na Europsku agenciju za lijekove (EMA) da što prije odobri cjepivo proizvođača AstraZeneca. To cjepivo je, između ostalog – već odobreno u Velikoj Britaniji. Austrija je za prvi kvartal naručila 2 milijuna doza cjepiva tog proizvođača, što je dovoljno za cijepljenje milijun ljudi.

No, određeni europski krugovi skeptični su prema cjepivu AstraZenece, Kurz to odbacuje. “AstraZeneca je sigurna i udovoljava svim znanstvenim standardima. Mnogi se pretvaraju da je cjepivo proizvođača BioNTech / Pfizer Mercedes, a AstraZeneca Škoda među cjepivima. Svjesno ću se cijepiti AstraZenecom kako bih se suprotstavio ovom mitu i povećao povjerenje u cjepivo i cijepljenje”.

Na Summitu EU koji se održava u četvrtak razgovarat će se o cjepivu AstraZenece, ali i o mogućem europskom certifikatu o cijepljenju i povezanim privilegijama. Kurz o nagađanjima ne govori puno, ali ističe kako će testiranja i cijepljenja učiniti putovanja sigurnijim, a samim time i lakšim. Po svemu sudeći, ovo ljeto bi trebalo biti normalno.

Foto: Facebook