Heftičnjak: Lana i Elvedina su bosanske carice! I hercegovačke!

heft246

U rubrici ''Heftičnjak'' analiziramo i komentarišemo ključni događaj u sedmici iza nas. Tema sedmice su sjajni rezultati Lane Pudar i Elvedine Muzaferije. Jedna je osvojila bronzanu medalju na SP-u u Dohi, a druga je bila četvrta na spustu Svjetskog kupa u Švicarskoj. 

Lana Pudar i Elvedina Muzaferija dolaze iz zemlje u kojoj se ne mari za sport. Političarima sportisti služe samo da se slikaju s njima kada naprave neki dobar rezultat. Lana i Elvedina su uspjele u sportovima za koje je generalno potrebna ogromna mašinerija, infrastruktura i državna podrška. Od toga oni nisu ništa imale, ali su opet svjetske i bore se pod zastavom Bosne i Hercegovine. Ove sedmice Pudareva je osvojila bronzanu medalju na Svjetskom prvenstvu u Dohi i to u disciplini 200 m leptir, a Muzaferija je osvojila četvrto mjesto u Crans Montani na utrci Svjetskog kupa, što je najbolji rezultat nekog bosanskohercegovačkog skijaša svih vremena. Danas je Elvedina u super-G bila 16. jer je startala sa čak 46. pozicije i s obzirom u kakvom je stanju bila staza, ovo se može smatrati još jednim fenomenalnim rezultatom. Bravo, cure, one su naše prave carice. Pokazali su svima da su naše sportiskinje prave heroine, da svoju stazu uspjeha mogu napraviti iz države koja ne mari za sport i u kojoj su budžeti za sportiste ravni nuli. Lana i Elvedina nisu samo pobijedile suparnice, nego i ovaj očajni sistem kojim smo okruženi u Bosni i Hercegovini.    

 

Nažalost, neće nam ova lekcija koju su nam iz sporta svima očitale Lana i Elvedina pomoći da razumijemo koliko je sport važan za ovu državu, da su sportisti pravi ambasadori i da oni mogu učiniti više od bilo kojeg političara na stvaranju državnog brenda. Neće političari obrnuti ćurak, oni će i dalje sportiste smatrati objektima za fotografiranje, a ne da otvore haznu da pravimo vrhunske rezultate u sportu. Priča o bazenu u Mostaru za neke nove Lane je više izlišna – dok nadležni najavljuju da će uskoro biti napravljen, a briljantna priča Elvedine Muzaferije tek otvara velike  mogućnosti za skijanje u Bosni i Hercegovini. Dok je naših žena, ''Lani'' i ''Elvedina'' Bosanci i Hercegovci će biti ponosni, biće uzdignutog čela kada budu gledali našu zastavu dok cure ponosno stoje na pobjedničkom postolju. Jedino bi bilo pametno zabraniti političarima da ih dočekuju na aerodromima, da se slikaju sa njima i da njihove uspjehe pripisuju sebi. Tek onda kada budžeti za naše sportiste budu kao recimo u Hrvatskoj ili Srbiji, onda možemo pričati o institucionalnoj podršci. Bravo, Lana! Bravo, Elvedina! Vi ste naše carice. I bosanske! I hercegovačke!