Velika Kladuša: Lavovska borba sa leukemijom hrabrog Alija i njegove porodice

.
Priča o životnoj borbi dječak Alija Mustedanagića iz Velike Kladuše svakog će rastužiti, ali će i svakom održati lekciju iz hrabrosti, upornosti i kako se bori za život.

Svoju životnu borbu ovaj četverogodišnjak počinje odmah po rođenju, borbu s Down sindronom i svime onim što on nosi. Alijevi roditelji Elvira i Edis pomirili su se sa dijagnozom Down sindroma i činili su sve da njihov hrabri dječak ima sretno djetinjstvo. Nakon bezbroj fizikalnih terapija Ali je konačno počeo da hoda. Sreća je bila beskonačna, ali nažalost kratko je trajala. Ali je krajem prošle godine izgubio apetit i prestao je hodati. Nakon nekoliko posjeta ljekarima ovaj put morali su se suočiti sa još jednom, mnogo težom dijagnozom, leukemijom.

Tada počinje još jedna bitka za život malog lava Alija na Univerzitetskom kliničkom centru u Sarajevu. Bili su to dani i mjeseci prepuni patnje, boli, neizvjesnosti, priča Alijeva mama Elvira. Sjeća se trenutka kad je nakon nekoliko mjeseci konačno Alija uzela u naručje.

Za ljekare i medicinsko osoblje, kao i uposlene u Roditeljskoj kući u Sarajevu Elvira ima samo riječi hvale. Iza Alija je prvi dio liječenja. Sada je kod kuće, okružen svojom porodicom i pod stalnim je kontrolama. Prije nekoliko dana skinuo je i sondu za hranjenje.

Svaka bolest, naročito djeteta slomi čovjeka, i ostavi posljedice na čitavu porodicu, kaže naša sagovornica. Zato je važno razumijevanje i podrška okoline ističe Elvira i prisjeća se koliko je njoj svaka poruka podrške prijatelja puno značila i davala joj do znanja da nije sama.

Sve ubode, injekcije, punkcije podnio je Ali i sve to nije slomilo ovog lava i nije mu skinulo osmijeh sa lica.

Pred Alijem je još dosta prepreka koje treba savladati, ali smo sigurni da će u tome uspjeti uz pomoć svojih roditelja i sestre, ali i uz pomoć i podršku svih nas. Čitava ova hrabra porodica treba našu podršku, bar onu lijepom riječju. Podsjetimo se: Dobro se dobrim uvijek vraća.