Lazović: Ako tužilaštvo ne reaguje, sankcije Dodiku su neophodne

lazvd
Član Pokreta socijalne pravde i demokratije (SPD) Miro Lazović je ukazao na moguće posljedice ako institucije na reaguju na to što Milorad Dodik nastavlja negirati genocid u Srebrenici.

Saglasan je s mišljenjem američkog ambasadora Erica Nelsona da Dodiku, predsjedniku SNSD-a i članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine, neko mora reći: "Dosta je". Komentarišući Dodikov intervju za, kako je naveo, beogradski medij, poručio je da je nastavio provocirati Tužilaštvo Bosne i Hercegovine i omalovažavati visokog predstavnika.

"Ponovo je negirao genocid u Srebrenici i time prekršio Krivični zakon, čime je otvoreno bacio rukavicu u lice Tužilaštvu Bosne i Hercegovine i visokom predstavniku Christianu Schmidtu", istakao je Lazović.

Smatra da će se nakon ovoga vidjeti da li, kako je naglasio, ima spasa za ovu državu.

"Ukoliko reakcije izostanu, onda je definitivno izgubljena svaka nada u pravnu državu i njeno pravosuđe. Status visokog predstavnika bit će ozbiljno narušen. Građani Bosne i Hercegovine će izgubiti povjerenje u iskrene namjere međunarodne zajednice prema našoj državi", potcrtao je.

Prema njegovim riječima, javnost očekuje brzu i učinkovitu reakciju Tužilaštva Bosne i Hercegovine. Pozvao je na odgovornost Schmidta ako ovo tužilaštvo ne reaguje.

"Ako ona izostane, onda bi visoki predstavnik morao reagirati. Bonske ovlasti su recept za uvođenje reda. Sankcije su neophodne, kako za nositelje pravosudnih funkcija, tako i za političke lidere. Predsjednica Tužilaštva Gordana Tadić morala bi biti smijenjena", ocijenio je Lazović.

Za njega je prethodno navedeno, kako je istakao, najbolji način da se pošalje poruka da je vrijeme da pravosuđe konačno počne štititi interese države i njenih građana, a ne da bude u funkciji političkih moćnika i njihovih interesa.

"Učinkovitim radom pravosuđa počela bi neophodna dekontaminacija javnog i političkog prostora od fašističkih i neofašističkih naslaga kojima su opterećeni društvo i država", smatra Lazović.

Ponovio je da, kako je izjavio, neko mora zaustaviti politike i političare koji moć grade na govoru mržnje i veličanju ratnih zločina, koji blokiraju reforme i otvoreno rade na urušavanju države.