Legendarnog napadača izdao čovjek kojem je najviše vjerovao: "Kontrolisao me kao marionetu"

.
Nekadašnji norveški napadač John Carew nalazi se u teškoj fazi života, pošto mu se sudi za utaju poreza i stoga mu prijeti zatvorska kazna, a on za sve krivi svog bivšeg agenta Per A. Floda.

 

Bivšem fudbaleru Valencije prijete dvije godine zatvora i novčana kazna od 52.000 eura nakon što je priznao krivnju za prevaru na Okružnom sudu u Oslu.

Carew je priznao krivicu za grubi nemar između 2014. i 2017., ali osporava svjesnu i namjernu utaju poreza između 2017. i 2019. godine.

Podsjetimo, Carew je optužen za utaju poreza u vrijednosti od 577.000 eura između 2014. i 2019. u poreznim stopama. Optužen je i da u istom razdoblju nije prijavio prihod veći od milion eura, te da je sakrio bogatstvo od 31 milion eura.

Norveško tužilaštvo uvjerava da je 43-godišnji bivši napadač, koji je sada glumac, producent i fotograf, imao priliku izmijeniti informacije koje je vlastima dostavio o svojoj poreznoj situaciji, ali je odlučio da to ne učini.

"Carew je imao mnogo, mnogo prilika ispraviti podatke dane poreznim vlastima", kaže policijska advokatica Ragna Flaekoy Skjakodegard.

Međutim, Carew je u svom posljednjem pojavljivanju na sudu, unatoč djelomičnom priznanju krivnje, izbjegao preuzeti bilo kakvu odgovornost i ukazao na svog advokata i bivšeg agenta Per A. Floda budući da ga je njegov savjet naveo da ne otkriva prihode i imovinu izvan Norveške.

"Slijepo sam mu vjerovao. Uvjerio sam se da je u pravu. Kontrolisao me gotovo kao marionetu. Razumijem da je bio veliki nemar s moje strane što sam mu toliko vjerovao", rekao je Norvežanin koji će, u slučaju da sud donese presudu u skladu sa zahtjevima tužilaštva, značiti plaćanje visoke novčane kazne, ali što je za njega još gore - morat će i iza rešetaka na barem dvije godine.

Nekadašnji fudbaler je 2012. godine proglasio bankrot pred sudom u Engleskoj. Tada je završio fudbalsku karijeru i okrenuo se glumi i pokušava pronaći svoj put u kinematografiji gdje mu za sada ide dosta dobro.

Fudbalsku eksploziju čuveni napadač doživio je krajem devedesetih godina prošlog stoljeća u čuvenoj ekipi Rosenborga, koja je bila strah i trepet za brojne velikane.

Nakon toga je otišao u Valenciju s kojom je osvojio titulu u Španiji, a zatim je nastupao za Romu, Bešiktaš, Lyon, Aston Villu, Stoke City i West Ham, gdje je 2012. godine okončao karijeru.