Lejla Džanović: Teško je bilo raditi sa žrtvama nasilja

U Pozorištu mladih Sarajevo nedavno je premijerno igrana dječija predstava „Novogodišnji poklon“ u režiji Damira Kusture, dok su „Žute čizme“ u režiji Anesa Osmića izvedene na sceni Sarajevskog ratnog teatra (SARTR).

Društvene promjene

 

Ove dvije predstave nemaju ništa zajedničko, osim Lejle Džanović, mlade studentice kojoj su ovo prva dva glumačka angažmana, dok ima iskustva sa snimanjem reklama.

- Sve o čemu sam maštala kao djevojčica, ostvarilo se kroz predstavu „Novogodišnji poklon“. Uživala sam u pripremi predstave i ulogama sluškinje, vile i princeze. Sve one bajke koje sam čitala kao mala, doživjela sam kroz ovu predstavu. „Žute čizme“ je primijenjena predstava pozorišta za društvene promjene, koja se bavi stavovima današnjeg društva prema osobama koje su proživjele seksualno nasilje u konfliktu – govori Džanović.

Dodaje da je bilo stresno raditi na predstavi „Žute čizme“ jer je veći dio zasnovan na istinitim izjavama ljudi koji su proživjeli seksualno nasilje.

- Zasnovana je na elementima fizičkog, ekspresivnog i dramskog pozorišta, a tematizira stavove društva naspram odbacivanja, prihvatanja i poštovanja sebe i drugih. Suština je utjecati na društvo da bude senzibilnije – ističe Džanović.

Organizacija „United Nation Population Fund“ (UNFPA) pokrovitelj je „Žutih čizama“, a Džanović kaže da je do saradnje došlo putem javnog poziva za mlade, na koji se prijavila, a potom i prošla audiciju.

Pozitivna trema

 

Obje predstave uskoro će imati reprizna igranja.

- Pozitivna trema uvijek postoji, ali kada predstava počne, trema nestaje i trudim se publici prezentirati svoj rad na što bolji način. Ponovo ću pokušati upisati Akademiju scenskih umjetnosti jer je gluma moja velika ljubav i mislim da niko ne bi trebao odustati od svojih snova – zaključuje Džanović.

Nisam obeshrabrena

 

- Ljubav prema glumi javila se još u osnovnoj školi, gdje sam pohađala razne dramske sekcije. U srednjoj ta ljubav je jačala i upisala sam se na radionicu glume „Multimedijalni projekat“ pod vodstvom Damira Kusture i Sanjina Arnautovića. Pokušala sam upisati Akademiju scenskih umjetnosti u Sarajevu, gdje, nažalost, nisam primljena. To me nije obeshrabrilo i nastavila sam se baviti glumom iako studiram na Fakultetu političkih nauka – kaže Džanović.