Libija: Haftarove snage zauzele vojni kamp kod Tripolija

Haftarove snage su saopćile kako napreduju ka centru Tripolija koji je pod kontrolom snaga odanih Vladi.

Snage sa istoka Libije odane komandantu Khalifi Haftaru preuzele su kontrolu nad vojnim kampom Yarmuk koji se nalazi južno od glavnog grada Tripolija.

Haftarove snage su saopćile kako su u potpunosti zauzele kamp Yarmuk i kako napreduju ka centru Tripolija koji je pod kontrolom snaga odanih Vladi nacionalnog konsenzusa koju podržavaju i Ujedinjene nacije, prenose Agencije.

Kamp Yarmuk nalazi se u regiji Ain Zara koja je već nekoliko dana poprište žestokih sukoba između sukobljenih libijskih snaga.

Vlada nacionalnog konsenzusa Libije još nije komentirala tvrdnje Haftarovih snaga.

Marš na Tripoli

Libijski vojni komandant Khalifa Haftar naredio je prošle sedmice snagama lojalnim njegovom taboru da krenu u marš na Tripoli, glavni grad Libije, a snage Vlade nacionalnog konsenzusa pokrenule su operaciju odabrane prijestolnice.

Libija je poprište duboke političke i sigurnosne krize još od 2011. godine kada je ubijen Muammar Gaddafi. Od tada su na vlasti paralelne vlade sa sjedištima u Tripoliju i Tobruku, koje imaju odvojene parlamente i oružane snage.

Krajem 2015. godine su predstavnici paralelnih libijskih vlada pod okriljem Ujedinjenih nacija potpisali sporazum o formiranju Vlade nacionalnog konsenzusa.

Plan je bio da ta vlada preuzme vlast u zemlji i u roku od 12 mjeseci raspiše parlamentarne izbore. Zbog nastavka nesuglasica to se dosad nije u potpunosti implementiralo. Libija i dalje daleko od sigurne i politički stabilne zemlje, a mnogi analitičari upozoravaju da se ta zemlja nalazi na ivici izbijanja građanskog rata.