Licencu za rad dobio u Tuzli: Italijanski državljanin nezakonito postao diplomirani fizioterapeut?!

.

Državljanin Italije, sa diplomom Internacionalnog univerziteta u Goraždu, dobio je potvrdu o stažiranju u Domu zdravlja u Tuzli, uvjerenje o položenom stručnom ispitu od Ministarstva zdravstva TK i licencu za samostalan rad o Komore zdravstvenih tehničara TK. Sva izdata uvjerenja su nezakonita i Komora zdravstvenih tehničara TK ne smije izdavati licence osobama koje nisu opšti, psihogerijatrijski ili pedijatrijski smjer sestrinstva, pojasnio je za Žurnal Jasmin Avdović, predsjednik Komore zdravstvenih tehničara svih profila FBiH.

Student iz Italije, sa diplomom Internacionalnog univerziteta u Goraždu, dobio je uvjerenje o položenom stručnom ispitu od Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona, a na osnovu toga i licencu za rad od Komore zdravstvenih tehničara TK. Radi se o jednom od ukupno 86 studenata kojima je prethodno Komora zdravstvenih tehničara svih profila FBiH ranije odbila izdati licence za rad na području Federacije BiH zbog niza utvrđenih nepravilnosti, ali i sumnje u regularnost studija.

Ministarstvo je ovo uvjerenje izdalo 19. maja, dok je datum na licenci za rad od 24. jula ove godine. Oba dokumenta Žurnal je dobio na uvid.

Ista osoba je dobila potvrdu o stažiranju u Javno zdravstveno-nastavnoj ustanovi Dom zdravlja „Dr Mustafa Šehović“ Tuzla za period od 19.10.2022. do 18.04.2023. godine.

„Imenovani je nakon završenog školovanja stekao stručno zvanje Bachelor (Bakalaureat) fizikalne terapije, a što se po planu i programu pripravničkog staža za zdravstvene radnike sa završenim fakultetom zdravstvenih studija tretira kao diplomirani fizioterapeut“, stoji u potvrdi izdatoj 21. aprila ove godine.

Izvori Žurnala navode da je sasvim sigurno da ovaj državljanin Italije u pomenutom periodu nije stažirao u Domu zdravlja, te da nema potvrde o prelasku granice u datom period.

LICENCA NIJE SMJELA BITI IZDATA

Jasmin Avdović, predsjednik Komore zdravstvenih tehničara svih profila, naglašava da je uvjerenje o položenom stručnom ispitu koje je izdalo Ministarstvo zdravstva TK nezakonito, a da Komora zdravstvenih tehničara TK ne smije izdavati licence osobama koje nisu opšti, psihogerijatrijski ili pedijatrijski smjer sestrinstva.

“Nadležno tijelo za licenciranje zdravstvenih radnika u Italiji nije dužno poznavati trenutno važeće zakone. Oni neće znati da je uvjerenje o položenom stručnom ispitu koje je izdalo Ministarstvo zdravstva TK nezakonito, kao ni da Komora zdravstvenih tehničara TK nije smjela izdati licencu za zvanje diplomiranog fizioterapeuta sve i da je to bio građanin BiH i da nisu smjeli uvažiti uvjerenje o položenom stručnom ispitu za visokoobrazovani zdravstveni kadar izdato od strane kantonalnog ministarstva jer ovaj kadar polaže stručni ispit isključivo pred komisijom Ministarstva zdravstva F BiH“, naglašava Avdović.

Kao posljedicu nezakonitog postupanja Ministarstva TK i Komore zdravstvenih tehničara TK, Avdović pojašnjava da postoji opravdana pretpostavka da će na osnovu izdatih dokumenata u BiH, nadležno tijelo za licenciranje zdravstvenih radnika u Italiji izdati toj osobu dozvolu za samostalan rad iz oblasti fizioterapije VSS stepena obrazovanja za području Italije.

„To znači da ta osoba s tim dokumentom može raditi bilo gdje u EU ili čak i izvan nje. O svemu smo informisali SIPA jer smo stava da oni u skladu sa svojim nadležnostima i ovlaštenjima mogu komunicirati i sa nadležnima u italiji“, kaže Avdović.

Podsjetimo da se 86 građana Italije 24. maja ove godine prvo obratili Udruženju za fizioterapiju tražeći od njih licence za rad za području FBiH, a oni su ih dalje proslijedili Komori FBiH koja jedina vrši licenciranje sva tri nivoa obrazovanja iz oblasti fizioterapije za području Federacije.

Radi se o osobama koje su godišta od 1999. do 1945. godine i svi su tvrdili da su na Internacionalnom univerzitetu u Goraždu završili Fakultet zdravstvenih studija, smjer fizioterapije, a u skladu sa četverogodišnjim nastavnim planom i programom na italijanskom jeziku koji je kao takav odobren od kantonalnog ministarstva BPK. Praktičnu nastavu su, prema njihovim tvrdnjama, obavili u bolnicama u Italiji.

Iz Udruženja su Komori ustupili svu dokumentaciju koji su im ovi državljani Italije dostavili, ali je Komisija za licenciranje utvrdila utvrđeno da postoje mnoge nejasnoće i nepravilnosti. Naime, nekoliko osoba dostavilo je diplome Internacionalnog univerziteta u Goraždu, ali je uočeno da su one različite iako se radi o istoj visokoobrazovnoj ustanovi. Neke od tih diploma sadrže sve potrebne informacije od datuma diplomiranja, naziva stečenog akademskog i stručnog zvanja, naziv ciklusta završenog studiranja i broja semestara sa izraženim  brojem ETCS bodova, broj registra pod kojim je diploma izdata te mjestom i datumom izdavanja diplome. Ove diplome potpisuju dekan prof. dr Suada Heljić i rektor prof. dr Hajriz Bećirović.

Neujednačenost izgleda i sadržaja diploma jedan su od razloga zbog kojih su se iz Komore obratili Internacionalnom univerzitetu u Goraždu, ali su se oni pismeno ogradili od ovih 86 studenata iz Italije.

„Nakon što sam na mail dobio dokumentaciju od predsjednice UFFBiH Mirjane Dujmović, shvatio sam da su sve dostavljene diplome, zapravo licence izdate u Italiji, za područje Italije i da nijedna od pregledanih nije zdravstvenog smjera, a kamoli da su u pitanju fizioterapeuti“, kaže Avdović.

Državljanima Italije objašnjeno je šta je sve potrebno i zakonom obavezno kako bi ostvarili pravo na izdavanje licence stranom državljaninu BiH, te šta je potrebno od dokumentacije. Međutim, umjesto toga samoproglašeni predstavnik ovih 86 državljana Italije „agresivno je insistirao da im se licence moraju izdati bez prethodno položenog stručnog ispita u BiH, jer su oni građani EU i podliježu određenim konvencijama i sporazumima o tim pitanjima“.

„Na naše tvrdnje da se na te konvencije i sporazume mogu pozivati ukoliko su dostavili diplome i stručne ispite iz Italije, a ne iz BiH, svaki put smo ostali bez odgovora“, pojašnjava Avdović.

Komora FBiH je odlučila da licence ne može dobiti nijedan od ovih 86 studenata iz Italije s obzirom da ne ispunjavaju potrebne preduslove za izdavanje licence iz zakona i federalnih pravilnika Ministarstva zdravstva F BiH te internih akata KZTFBiH.

„To da li su podnositelji zahtjeva građani BiH ili bilo koje druge države, naravno sa ovakvim stavom KZTFBiH nema nikakve veze jer se procedura za izdavanje licence našim i stranim državljanima razlikuje. Zaključili smo da diplome koje imaju i koje su vjerovatno platili višestruko većom cijenom od zvanične sada ne mogu uopšte iskoristiti u Italiji ukoliko im KZTFBiH ne izda i licence za samostalan rad“, zaključuje Avdović.