Lider SDA miješa se u posao Centralne banke: Bakir ruši ekonomsku stabilnost države

.
U vrijeme kad je inflacija 10 posto, mi stranim bankama plaćamo trezor da nam čuvaju novac, tvrdi lider SDA. Ništa nije tako kako se u trenutku čini, ali ja razumijem gospodina Izetbegovića jer njemu je izborna godina, kaže Čičić

Dragan Kulina, član Upravnog vijeća Centralne banke BiH, rekao je u petak za „Avaz“, komentirajući diskusiju zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Bakira Izetbegovića, koji bi želio da o odluke iz nadležnosti Centralne banke BiH donose političari, da ova institucija, u skladu sa zakonom, mora biti neovisna.

Vezan za euro

Izetbegović je na posljednjoj sjednici pozvao delegate da raspravljaju o vraćanju bh. zlata i novca, kojima se štiti stabilnost KM, iz stranih u domaće banke, te se upitao zašto je kurs KM čvrsto vezan za euro?!

- U vrijeme kad je inflacija 10 posto, mi stranim bankama plaćamo trezor da nam čuvaju novac, a oni tim novcem rade i posuđuju ga - kazao je Izetbegović.

Kulina ističe da Izetbegović nije prvi koji je diskutirao o trenutnom aranžmanu valutnog odbora, deviznim rezervama, zlatu…

- Vjerujem da su te izjave date u najboljoj namjeri, ali osnovni problem je što bi se trebali konsultirati struka i zakon. Nije dobro da se političari miješaju u odluke CBBiH, jer ponekad to može izgledati kao pritisak. Mi to tako ne osjećamo, ali daju nam dodatnu zadaću da moramo objašnjavati javnosti - kaže Kulina.

Tvrdi da zakonom propisani aranžman valutnog odbora podrazumijeva da za svaku izdatu marku imamo pokriće u deviznoj valuti, po fiksnom kursu vezanom za euro.

- Bilo je ideja da se, umjesto eura, uzima zlato, ali zlato nema fiksni kurs, pa bismo onda doveli u pitanje i sam valutni odbor. Jedna od ideja je da se povlači novac i da se on vrati u BiH, ali većinu tog novca, najmanje dvije trećine, investirali smo u vrijednosne papire, uglavnom u zemljama EU. To bi značilo da bismo morali prodati te papire, a u ovim kriznim vremenima na toj prodaji bismo ostvarili gubitke. Ne prodaje se to tek tako. Na kraju, postavlja se i pitanje šta bismo mi uradili s tim novcem - pojašnjava Kulina.

Stabilna marka

S obzirom na brze promjene na tržištu, Centralna banka BiH, kako navodi, i bez ovakvih savjeta političara poduzima mjere da zaštiti svoj portfelj. Sastanci su svakodnevni, a međunarodne organizacije nemaju nikakvih primjedbi na do sada poduzete mjere.

- Uspjet ćemo da održimo stabilnu marku, naravno, vezanu za euro, dok neko ne promijeni zakon. Procjenjujemo da su naše rezerve zlata sasvim dovoljne, a i ne možemo ih imati u neograničenim količinama jer bismo narušili zakon. Prilagođavamo naš portfelj, nekih vrijednosnih papira se oslobađamo, kupit ćemo druge koji će donositi prihode i očekujemo da ovu godinu savladamo, a da dogodine imamo povoljnije efekte - ističe Kulina.

I ekonomski stručnjak Muris Čičić tvrdi da su u toj diskusiji pomiješane stvari i to se, definitivno, dešava kada se političari počnu petljati u stručne teme. Smatra da je ovdje riječ o čistom populizmu i politikantstvu.

- Neko ih je nešto posavjetovao i oni reagiraju. U onome što je rečeno ima neke istine, ali ništa to nije tako izvjesno u ekonomiji. Da li u zlatu ili vrijednosnim papirima, možda je u ovom trenutku bolje da rezerve imamo u zlatu, ali ja mislim da je uvijek najbolje držati određeni balans. To ekonomija preporučuje - kaže Čičić.

Ishitrene odluke

Dodaje da se odluke u ekonomiji ne donose naprečac te da bi volio da svaki političar u BiH kaže u čemu će oni „držati“ svoje pare.

- Hoće li u zlatu, vrijednosnim papirima, hoće li donositi ishitrene odluke jer im se čini da u inflaciji zlato bolje stoji? Ništa nije tako kako se u trenutku čini, ali ja razumijem gospodina Izetbegovića jer njemu je izborna godina, on mora nešto raditi, dobio je određene savjete. Sve što je rekao i može i ne može, ali nije ekonomski fundirano pa je sve politikantstvo i populizam. Zato bih ja to radije ostavio onima kojima smo povjerili da se brinu o tome. To je Centralna banka, odnosno ljudi koji tamo rade. Ovo što trenutno imamo, bolje je nego što on predlaže - smatra Čičić.

Zašto se dovodi u sumnju sudbina eura

Kada bi u ekonomiji sve bilo onako kako se političarima učini, onda ne bismo morali imati ni guvernere, ni centralne banke, ni eksperte, a s obzirom na to da se Izetbegović poziva na Njemačku, Čičić ističe da u svim ozbiljnim državama o monetarnoj politici odlučuju centralne banke, Evropska centralna banka, a ne političari ili premijeri.

- Meni je neobično i to što on dovodi u sumnju sudbinu eura, jer nije to realno. To je najbolje sidro koje imamo. Ukratko, nije dobro kad se političari počnu petljati u te stvari, jer on svojom izjavom praktično govori da bolje zna od guvernera Centralne banke BiH. Inflacija je globalna pojava. Nemojte da se političari petljaju u takve odluke - apelira akademik Čičić.

 

Gledaju odakle da zagrabe

- Domaći političari gledaju samo odakle da zagrabe. Valutni odbor je daleko od savršenog rješenja, ali kad čujemo izjave domaćih političara, od Dodika do Bakira, kako treba voditi monetarnu politiku, možemo biti presretni što ga imamo - kaže za „Avaz“ Siniša Vukelić, ekonomski analitičar i vlasnik portala capital.ba.

 

Foto:Arhiv