Lideri EU se dogovorili: Migranti će biti smješteni u zemljama koje dobrovoljno pristanu da ih prime

Lideri Evropske unije postigli su dogovor za migracije nakon blizu 10 sati zasjedanja na samitu u Briselu. Italija, koja prima hiljade migranata većinom iz Afrike, prijetila je vetom na zaključke cijele agende ako ne primi potrebnu pomoć.

Razgovori su se nastavili do ranih jutarnjih sati u petak, a dogovor je na kraju postignut. Lideri su saglasni da se naprave novi migrantski centri u zemljama EU, ali na dobrovoljnoj bazi. U centrima će se razvrstati oni koji su izbjeglice i iregularni migranti koji će biti vraćeni kućama. Ostalo je nejasno koje zemlje će biti domaćini tih centara.

Italijanski premijer Giuseppe Conte rekao je da je dugo trebalo za postizanje dogovora, ali da od danas Italija više nije sama.

Prema pisanju BBC-a, nije jasno da li će dogovorene mjere biti dovoljne, a Angela Merkel je kazala novinarima u tri ujutro kako EU ima još mnogo posla zbog različitih pogleda na ove probleme. 

EU je podijeljena, centralna Evropa odbija šemu EU da razmjesti 160.000 izbjeglica iz prenapućenih kampova u Grčkoj i Italiji. Nakon maratonskih pregovora koji su trajali do svitanja, francuski predsjednik Emmanuel Macron kazao je kako su saradnjom došli do rješenja.

Lideri 28 zemalja EU dogovorili su se da će pojačati kontrole na granicama i povećati sredstva za Tursku i zemlje Sjeverne Afrike, a s ciljem smanjenja krijumčarenja ljudi. Također, dogovorili su se da moraju što prije pronaći rješenje za sprečavanje stvaranja novih morskih i kopnenih ruta.

Merkel je kazala da je ovo odlučujući momenat za Evropsku uniju kada je riječ o migracijama. Na ovaj samit je došla pod pritiskom da postigne dogovor, a da spriječi nove dolaske migranata u Njemačku. Ministar unutrašnjih poslova te zemlje Horst Seehofer već joj je dao rok do kraja ovog vikenda i zaprijetio da će početi vraćati migrante s granice u Bavariji. Ukoliko izgubi podršku stranke CSU, Merkel gubi parlamentarnu većinu.

Naglašeno je da će podrška biti pružena Italiji i drugim mediteranskim zemljama te da će biti pruženi dodatni napori da se zaustave krijumčari iz Libije i drugih zemalja.

Britanska premijerka Theresa May je pohvalila sporazum kazavši da je riješio mnoge probleme koje je Velika Britanija ranije pokrenula i da će osigurati da mnogi migranti ne kreću na opasna putovanja u organizaciji krijumčara.

Nakon nekoliko dana lutanja morem, brodu Lifeline je dozvoljeno da se usidri na Maltu uz obećanu pomoć EU. Norveška se ponudila da primi nekoliko migranata s ovog broda.