Lideri Zapadnog Balkana potpisali deklaraciju kojom traže punu integraciju u EU

Lideri Zapadnog Balkana, potpisali su deklaraciju kojom pozivaju Evropsku uniju da proširenje na zapadni Balkan postane "pitanje geopolitickog značaja".

Lideri, okupljeni na dvodnevnom samitu procesa Brdo-Brioni u Tirani, potpisali su deklaraciju danas, prenijela je slovenačka agencija STA.

- EU treba da ima u vidu da je puna integracija Zapadnog Balkana u evropski sistem vrijednosti podjednako značajan faktor kao i stabilnost Evrope - ističe se u deklaraciji.

Međutim to ne isključuje obavezu zemalja kandidata da primjene standarde koje je postavila Evropska unija za zemlje koje traže punopravno članstvo - navodi se u dokumentu.

Slovenački predsednik Borut Pahor izjavio je na konferenciji za novinare da proširenje na Zapadni Balkan vjerovatno neće biti prioritet naredne Evropske komisije, prenosi Avaz.

-Zato moramo da učinimo region atraktivnijim za ostale članice EU - rekao je Pahor, dodajući da sve zemlje u regionu treba da budu pozvane da se pridruže Uniji. To bi, prema njegovim riječima, olakšalo rješavanje problema i otvorenih pitanja medu zemljama Zapadnog Balkana.

Na samitu u Tirani učestvovali su i specijalni gosti: visoki predstavnik EU za spoljne poslove Federika Mogerini (Federica Mogherini) i predsjednik Poljske Andržej Duda, koji će biti domaćin samita Berlinskog procesa u julu.