For Life nastavlja nizati uspješne projekte: Završena kuća za mujezina Safeta Vehabovića

Za manje od dvije godine od osnivanja Humanitarna organizacija „For Life“ iz austrijskog Linza zabilježila je čitav niz uspješno realiziranih humanitarnih akcija, a one najznačajnije svakako se tiču izgradnje kuća najugroženijim porodicama i socijalnim slučajevima. U vrlo kratko vrijeme aktivisti organizacije „For Life“ uspješno su završili četiri takva projekta i proteklog vikenda svečano je obilježen završetak radova na kući za Safeta Vehabovića iz vrnogračkog naselja Grabovac.

Skroman, tih i po riječima svojih mještana, izuzetno vrijedan, ovaj bivši pripadnik Petog korpusa Armije R BiH i ratni vojni invalid, na početku je vrlo teško prihvatio činjenicu da će rješenje njegovog najvećeg problema biti realizirano u okviru javne humanitarne akcije. To je, međutim, bio jedini način jer je, nakon smrti roditelja o kojima se dugo brinuo, ostao sam u staroj, gotovo srušenoj kući i sa skromnom invalidninom.

Safet Vehabović je i najredovniji mujezin džamije u Vrnograču pa je po završetku radova njegova želja bila da upriliči mevlud koji se tradicionalno uči prilikom useljenja u novu kuću. Aktivisti Humanitarne organizacije „For Life“ odlučili su mu i ovu želju ispuniti i to, kako bi se reklo, na nivou. Samo za tu priliku, pozvan je hor Medrese „Džemaluddin Čaušević“, a njegovi mještani i drugi učesnici u akciji pobrinuli su se za veliki ručak i ostatak organizacije ovog događaja.

Image

- "Za izgradnju ove kuće Humanitarna organizacija 'For Life' obezbjedila je oko 23.000 maraka što naravno, nije ukupna vrijednost ovog projekta s obzirom da smo imali puno donatora koji su pomogli u materijalu i radovima. Najvažnije je da smo kuću završili, da se Safet mogao useliti prije pravog zimskog perioda i da sada ima pravi krov nad glavom“, rekao je Ćamil Čuturić, koordinator akcije. Zbog vremenskih uvjeta odgođeni su završni radovi na fasadi, ali je i za ovaj dio poslova sve obezbijeđeno, a svi su posebno zadovoljni što je akcija završena u rekordno kratkom vremenu.

- „Trebalo nam je manje od pola godine da riješimo ovaj zaista veliki problem, a to možemo zahvaliti dobroj koordinaciji, našim stalnim donatorima i svakako mještanima Vrnograča koji su odmah podržali ovu akciju. For Life nastavlja dalje, a ovakvi uspjesi nam itekako daju još više energije i poticaja da nastavimo s radom“, istaknuo je Sabahudin Koštić, predsjednik HO "For Life".

Najsretniji je svakako bio Safet Vehabović koji se zahvalio svima koji su na bilo koji način pomogli akciju izgradnje njegove kuće, poželio im svako dobro i dodao da se njegova sreća ne može opisati riječima jer je život u novoj kući potpuno drugačiji od onog kakav je imao još u proljeće ove godine.

Vrnogrački mujezin sada se, nakon odlaska u džamiju, može vratiti u svoj mali, ali topli dom jer više nema problema s urušenim zidovima, krovom koji prokišnjava, najezdom miševa niti bilo kojim drugim problemom s kojim se svakodnevno suočavao u staroj i dotrajaloj kući.

Image