Lijek kojeg nabavlja BiH, nije efikasan za liječenje COVID-a

Injekcija
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopćila je da lijekovi remdesivir, hidroksihlorokin, lopinavir/ritonavir i proizvodi interferona daju male ili nikakve rezultate u borbi protiv bolesti COVID-19.

 

Studija o lijekovima provedena je u više od 30 zemalja, a na osnovu proučavanja efekata terapije na ukupni mortalitet, pokretanje ventilacije i trajanje boravka u bolnici kod hospitaliziranih pacijenata je pokazala da ovi lijekovi imaju male ili nikakve rezultate u liječenju oboljelih od COVID-19.

Remdesivir, lijek kojeg je razvila američka farmaceutska kompanija Gilead Sciences, bio je jedan od najranijih tretmana u liječenju bolesti COVID-19.

Taj lijek prvenstveno je namijenjen liječenju hepatitisa C i respiratornog sincicijskog virusa, a proučavalo se i njegovo dejstvo pri liječenju ebole, ali u tom slučaju nije pokazao efikasnost.

Ovi rezultati trebaju proći dodatne stručne provjere, piše Radio Sloboda Europa.

Nasumično ispitivanje ovih lijekova provedeno je u 405 bolnica u 30 zemalja, a uključilo je 11.266 pacijenata.

Otprilike 2.750 ljudi dobilo je remdesivir, 954 hidroksiklorokin, 1.411 lopinavir, 651 interferon plus lopinavir, 1.412 samo interferon, a 4.088 nije dobio nijedan od ispitivanih lijekova.

Kompanija Gilead je izrazila zabrinutost, jer "podaci nisu detaljno analizirani", te tvrdi da se zbog toga "ne može donijeti nikakav objektivan zaključak o efikasnosti remdesivira".

Ranije ovog mjeseca su podaci američke studije o remdesiviru kompanije Gilead pokazali da je liječenje ovim lijekom smanjilo vrijeme oporavka pacijenata oboljelih od COVID-19 za pet dana u poređenju s pacijentima koji su dobili placebo u ispitivanju u koje je bilo uključeno 1.062 ispitanika.

"Podaci (WHO-a) u nastajanju izgledaju nedosljedni, jer su izvedeni iz više nasumičnih, manjih, kontroliranih studija objavljenih u recenziranim časopisima koji potvrđuju kliničku korist od remdesivira", rekao je Gilead za Reuters.

Korištenje Remdesivira je 1. maja odobrila Uprava za hranu i lijekove u SAD-u i od tada je ovaj lijek dobio regulatorno odobrenje u nekoliko drugih zemalja.

Podsjećamo, Bosna i Hercegovina je pristupila Sporazumu o zajedničkoj javnoj nabavci medicinskih protivmjera dostavivši, između ostalih, i svoje šestomjesečne potrebe za lijekom Remdesivir koji proizvodi farmaceutska kompanija Gilead Sciences.

Troškove naručenog lijeka će snositi nadležne entitetske i Brčko distrikt BiH institucije dok će troškovi špedicije, skladištenja i distrubucije biti plaćeni iz budžeta Ministarstva civilnih poslova BiH.