fbpx Oprez: Lijepo vrijeme izmamilo otrovnice - Pogledajte šta smo snimili u Srbljanima kod Bihaća

Oprez: Lijepo vrijeme izmamilo otrovnice - Pogledajte šta smo snimili u Srbljanima kod Bihaća

Home

Oprez: Lijepo vrijeme izmamilo otrovnice - Pogledajte šta smo snimili u Srbljanima kod Bihaća

Sunčano i lijepo vrijeme koje je karakteristično za ovaj period godine, sa sobom je donijelo i određene neželjene posljedice. Jedna od takvih jeste i izlazak zmija "na sunčanje", a video snimak na kojem se nalazi upravo jedan takv slučaj, zabilježili smo na cesti u Srbljanima, naselju nadomak Bihaća.

Kada je riječ o otrovnicama, područje Bosne i Hercegovine i Evrope, nastanjuju dvije vrste.

Poskok (lat. Vipera ammodytes) je najotrovnija i najopasnija europska zmija iz porodice ljutica. Živi na kamenitim i sunčanim područjima južne Europe i Male Azije. Ugriz poskoka za ljude može biti smrtonosan. Čak i netom izleženi mladunci dugi od 15 do 18 cm su opremljeni otrovom i otrovnim zubima te mogu zadati vrlo ozbiljan i opasan ugriz, prenosi Uskinfo.ba.

Šarka ( Vipera berus /lat., Common Viper /eng.) se nalazi u cijeloj Evropi.Ovo je najrasprostranjenija zmija na svijetu. Duga je oko 60 do 80 cm, te također ima "cik-cak" liniju uzduž tijela i znatno je manja od poskoka. Glava joj je šira i oblija, sa velikim okom crvenog odsjaja i karakterističnom bijelom prugom uz rub gornje čeljusti. Šarka naseljava surovije predjele i može se sresti i iznad 2000 m/nv. Za razliku od poskoka ulazi i u vodu.

Građanima savjetujemo oprez.

Topic
Objavio: Sat, 20/04/2019 - 14:28

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top