Likvidacija Mustafe u Baru: Sumnja se da su "Škaljarci" ubili opasnog svjedoka

b

Mustafa je godinama na društvenim mrežama objavljivao da zna ko je od škaljaraca naručio i izvršio 11 ubistava, u kojima je i sam učestvovao

Crnogorska policija utvrđuje da li su pripadnici škaljarskog kriminalnog klana jučer ubili Edmonda Mustafu kako bi spriječili da pred istražiteljima progovori o njihovim zajedničkim kriminalnim akcijama, u kojima je navodno sudjelovao donedavno, pišu Vijesti.me.

 

 

 

Mustafa je likvdiran jučer oko 9 sati ujutro u Baru.

Stradao je od ruke saradnika iz tog klana Dine Ibrahimovića (27).

Dok je hodao, s leđa mu je prišao egzekutor i iz automatske puške u njega ispalio više hitaca. Dvadesetdevetogodišnjak je na mjestu ostao mrtav, a ubica je pobjegao električnim trotinetom. Identifikovan je i uhapšen nepun sat kasnije.

 

Likvidirani dvadesetdevetogodišnjak gotovo deceniju važio je za člana barskog klana na čijem čelu je bio sada pokojni Alan Kožar, a koji se u ratu crnogorskih klanova “utopio” u zločinački škaljarski klan.

Promjena dresa

Nakon likvidacije Kožara, u ljeto 2020. godine, upućeni tvrde da je Mustafa promjenio dres. U prilog tome govore transkripti brojnih poruka i fotografija koje su na Skaju razmjenjivali uhapšeni i odbjegli policajci, a u kojima tvrde da je taj Baranin pod njihovom kontrolom.

Policajci Petar Lazović i Ljubo Milović i Ivan Stamatović, to pišu dok raportiraju vođi kavačkog klana Radoju Zviceru, kojem su obećavali da će Mustafa za više ubistava optužiti tadašnjeg apsolutnog vođu škaljaraca Jovana Vukotića.

Policija, međutim, tvrdi da je jučerašnja pucnjava obračun pripadnika iste kriminalne grupe.

Mustafa je godinama na društvenim mrežama objavljivao da zna ko je od škaljaraca naručio i izvršio 11 ubistava, u kojima je, kako je tvrdio i sam učestvovao...

Ubistvo

Policija i tužilaštvo sumnjaju da je Ibrahimović jučer u 9.10 sati ispalio više projektila u Mustafu: “Usljed kojeg dejstva je nastupila smrt E. M. na licu mjesta”.

Očevici iz ugostiteljskih objekata u Ulici maršala Tita kazali su da su čuli više hitaca... Jedan od njih je kazao da se čulo pet ili šest pucnjeva, i da su, kada su pucnji prestali, izašli na parking i vidjeli muškarca kako leži između dvoje kola, u lokvi krvi.

Navodno, među prvima je pritrčala Mustafina sestra, čije radno mjesto je udaljeno svega nekoliko metara od mjesta na kojem joj je brat ubijen...

Nakon egzekucije u Baru, taj lučki grad je blokiran, a očevici su inspektorima opisali ubicu. To je i pomoglo policajcima u identifikaciji, pa su nakon sat pronašli i priveli dvadesetsedmogodišnjaka - bježao je električnim trotinetom, sa kacigom na glavi...

Vršilac pomoćnika direktora za Sektor za borbu protiv kriminala Lazar Šćepanović saopćio je da je odmah po prijavi ubistva uspostavljena opsežna blokada grada, da se preduzete potražne operativno-taktičke i tehničke mjere i radnje u cilju identifikacije, lociranja i lišenja slobode izvršioca krivičnog djela ili više njih.

- Tokom sprovođenja blokade grada i preduzetih potražnih mjera i radnji i pretrage terena, u izuzetno kratkom roku, a na osnovu opisa izvršioca krivičnog djela, efikasne reakcije službenika Regionalnog centra bezbjednosti ‘Jug’ i djelotvorne i blagovremene postavke službe, spriječen je u bjekstvu osumnjičeni D. I. (27) i lišen slobode. On je tom prilikom upravljao električnim trotinetom, a na glavi je nosio kacigu. Pretragom terena u prvcu bjekstva D. I. policija je pronašla crnu putnu torbu u kojoj je pronađeno vatreno oružje - automatska puška - saopćio je jučer Šćepanović.

U njegovom saopštenju piše i da Ibrahimovića terete da je izvršio krivično djelo nedozvoljeno držanje i nošenje oružja i eksplozivnih materija.

- Prema operativnim i obavještajnim podacima kojima Uprava policije raspolaže, oba lica su pripadnici jedne kriminalne grupe koja djeluje na crnogorskom primorju. Osim toga, D. I. se već potražuje na međunarodnom nivou - za njim je raspisana međunarodna potjernica od strane jedne države sa kojom pravosudni organi Crne Gore nemaju potpisan ugovor o ekstradiciji - piše u Šćepanovićevom saopštenju.

Ko su ubica i ubijeni

Ubijeni Mustafa novinske stupce rezervisane za crnu hroniku puni gotovo deceniju.

Hapšen je zbog krivičnih djela sa elementima nasilja, iznude, nedozvoljenog držanja oružja... U prepiskama sa Sky aplikacije je službena zabilješka koju je u avgustu 2020. godine, navodno nakon razgovora sa Baraninom, sačinio Lazović.

U tom policijskom dokumentu piše gotovo isto što je Mustafa kasnije objavljivao na Instagramu. Na toj društvenoj mreži, on je na nalogu dolazi_licno_djavo_po_svoje pisao da zna ko je učestvovao u ubistvima Armina Muše Osmanagića, Andrije Mrdaka, Srđana Vlahovića, Božidara Tomaševića, Željka Vukoslavčevića, Ivana Labana, Slobodana Šaranovića, Nika Roganovića, Miloša Šakovića, Marka Jovanovića, Marka Sjekloće i Jovana Klisića.

Iz Specijalnog državnog tužilaštva “Vijestima” su 1. aprila 2022. godine, odgovarajući na pitanja o tome, kazali da preduzimaju sva mjere iz svoje nadležnosti.

- Specijalno državno tužilaštvo, u odnosu na sva saznanja o eventualnom izvršenju krivičnog djela iz nadležnosti ovog tužilaštva, preduzima sve zakonom propisane mjere i radnje u cilju njihove provjere, a u konkretnom nijesmo u mogućnosti da saopštimo više podataka i informacija radi zaštite interesa postupka koji je u toku - kazala je tadašnja portparolka SDT-a Sanja Jovićević.

I Ibrahimović je hapšen više puta - zbog pokušaja ubistva, nasilničkog ponašanja, ali i zbog optužbi da je dio organizovane kriminalne grupe odgovorne za ubistvo Šćepana Roganovića. Roganović je ubijen na stepeništu kod Kanli kule 13. februara 2020. godine oko devet časova.

Za tu likvidaciju odgovaraju Igor Vukotić, Mili Bajramović, Krsto Vujić, Marko Radović, Igor Glavaš, Miloš Komar, Slavko Radulović, Miloš Gvozdenović i Dino Ibrahimović.

Vukotiću, Bajramoviću i Vujiću se sudi u odsustvu jer se nalaze u bjekstvu. Svi optužerni su negirali krivicu.

Irena Burić saslušala osumnjičenog

Tužiteljica iz Višeg državnog tužilaštva u Podgorici Irena Burić sinoć je nakon saslušanja Ibrahimoviću odredila zadržavanje.

Ranije jučer, ona je novinarima saopćila da tog Baranina sumnjiče da je direktni izvršilac ubistva.

- Izvršila sam uviđaj na licu mjesta zajedno sa službenicima Centra bezbjednosti Bar i vještacima iz Forenzičkog centra Danilovgrad, izuzeti su tragovi sa lica mjesta koji će biti predmet daljeg vještačenja - kazala je tužiteljica Burić.