Lipa: Vozači napustili kamp, migranti na ledini pripremaju mjesto za noćenje

..
- Kako su rekli našoj novinarki Aldijani Hadžihajdarević, IOM im je skinuo najlon s jedinog preostalog šatora u koji su se mogli skloniti....

LIPA/BIHAĆ, 30. decembra - Tačno u 16.00 sati, zbog činjenice da država nije našla rješenje za 840 migranata sa Lipe, vozači autobusa su zamolili migrante da napuste vozila, a nakon toga zaputili se u svoje baze.

Migranti su ostali na ledini sa pripadnicima Policije USK koja ih je vratila nazad u devastirani kamp. Odmah po dolasku počeli su sa pripremom mjesta na kojem će provesti noć, jer su pripadnici IOM-a, kazali su nam, skinuli najlon sa jedinog preostalog šatora u koji su se mogli skloniti. Noć će provesti na otvorenom, bez hrane, vode, struje i grijanja.

U razgovoru sa našom novinarkom su kazali da im nije jasno zašto nema rješenja za njihov smještaj i zašto se državna vlada BiH igra s njima. "Mislili smo da ćemo u Sarajevo pa u Tuzlu. Rekli su nam možda i kod Mostara. Ili nazad u Bihać. Ali niko nas ne želi...Zašto? Mi smo ljudi, nismo životinje!"

Apeliraju na EU da učini konkretne korake kako bi se spasili.