Listo trijumfirao na skokovima sa Starog mosta i dostigao legendarnog Balića

Najbolji skakači sa Starog mosta u Mostaru ove godine su Lorens Listo i Igor Kazić, javlja Anadolu Agency (AA).

U kategorije skokova na glavu u jakoj konkurenciji među 15 natjecatelja iz čitave regije treće mjesto osvojio je Mustafa Šarić, a drugo Stefan Jeftić dok je Lorens Listo po 13. put postao mostarski šampion.

Listo je na 453. tradicionalnim skokovima sa Starog mosta odbranio titulu i dostigao rekord Emira Balića.

Ovom pobjedom Listo se ujedno oprostio od skokova, kazavši kako se to odnosi samo na natjecateljski dio, ali da skokove nikada neće napustiti, jer su dio njega.

“Ovo je najteža moja borba sa samim sobom. U prvoj seriji sam primio udarac u glavu, mantalo mi se, ali nekako sam napamet skočio u drugoj seriji. Zadovoljan sam skokovima, a kasnije ću ih i sam pogledati. Dalje idem trenirati malu raju, a ja zasluženo idem u penziju. Posvetit ću se odgajanju novih mostarski lasti i budućih šampiona skokova sa Starog mosta”, kazao je Listo nakon što je po trinaesti put preuzeo pobjednički pehar i priznanja ispod Starog mosta koje mu je uručio predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

U kategoriji skokova na noge nastupilo je 14 natjecatelja, a treće mjesto izborio je Admir Delić dok je drugo mjesto osvojio Kenan Masleša. Titulom šampiona u kategoriji skokova na noge okitio se dugogodišnji mostarski skakač Igor Kazić Kaza.

“Ovo je moja sedma pobjeda, a treća uzastopno. Bilo je jako teško danas zbog kiše, ali sam uspio i jako sam sretan i ponosan”, kazao je Kazić.

Novost ovogodišnje manifestacije je da je skokove ocjenjivao samo jedan žiri, za razliku od proteklih godina kada su skokove ocjenjivali žiri za skokove na noge i za skokove na glavu.

Žiri koji pod budnim okom prati svaki skok ove godine su činili Alica Jakirović, Semir Drocić, Semir Kazazić, Haris Šiširak i Samir Zukanović-Lilo.

Ovaj događaj uživo su pratile tisuće gledatelja, koji su došli iz različitih krajeva svijeta, ali i brojne domaće, regionalne i svjetske medijske kuće.

Skokovi sa Starog mosta u Mostaru tradicionalno su natjecanje i datiraju iz vremena gradnje mosta. Prvi skok zabilježen je 1664., dok je formalno natjecanje ustanovljeno 1968. i otad se održava svakog ljeta zadnje nedjelje u sedmom mjesecu.

Skokovi se izvode u dvije kategorije: na noge i na glavu (lasta). U skokovima na noge poželjno je da skakač prilikom ulaska u vodu napravi što manji pljusak (štrap) dok je u skokovima na glavu obrnuto.

Tradicionalna manifestacija zatvara se u 22 sata bakljadom uz spektakularne skokove koje izvode iskusni skakači, odnosno veterani skokova sa Starog mosta nakon čega slijedi druženje u srcu stare gradske jezgre grada na Neretvi.