Livnu u pomoć stiže vojska i FUCZ

Na području HBŽ-a na snazi je stanje prirodne nesreće za grad Livno te općine Tomislavgrad, Glamoč, Bosansko Grahovo i Drvar, koje su proglasili općinski stožeri civilne zaštite tih općina zbog visokih sniježnih nanosa, navodi se u redovnom izvještaju Federalne uprave civilne zaštite, prenosi Fena.

Svi lokalni i magistralni putevi na području tog kantona su otvoreni za promet, koji se odvija otežano zbog ugaženog snijega (od 10 do 50 cm) i leda na putevima.  Zbog nedostatka adekvatne mehanizacije za probijanje i čišćenje snijega još uvijek neki putevi u selima i zaseocima nisu očišćeni. Iz tog razloga zatražena je i dobijena pomoć Oružanih snaga BiH. Utovarivač OSBiH trenutno radi na probijanju seoskih puteva od D.Rujana prema Kazancima u općini Livno. 

Ekipe zimskih službi vrše čišćenje i posipanje kolnika.  Na području TK u općini Kladanj i dalje je na snazi Stanje prirodne nesreće, proglašeno 9. siječnja 2019. godine zbog visokih sniježnih padavina. Ekipe putne operative su na terenu, čiste snijeg sa kolovoza i posipaju ih odgovarajućim materijalom.  U ZHŽ-u na regionalnim putevima R-419a Tomislavgrad-Blidinje i R-419 Rakitno-Blidinje zbog sniježnih nanosa obustavljen je promet za sve kategorije vozila, dok su u HNŽ-u zbog sniježnih nanosa za sav promet zatvorene dionice R-418 Tomislavgrad-Prozor.  Svi magistralni i regionalni putevi na području Unsko-sanskog kantona su prohodni.

Na pojedinim dionicama ima ugaženog snijega pa se vozačima preporučuje opreznija vožnja.  Promet se na području  Sarajeva odvija bez većih problema. Svi putni pravci su prohodni. Gradski, međugradski, željeznički i zračni promet se odvijaju po ustaljenim redovima vožnje i letenja.  Prometnice I, II i III prioriteta su očišćene. Sve linije kojima prometuje minibuski, kombibuski i trolejbuski rpomet su također očišćene. Tijekom noći 40 specijaliziranih vozila radilo je na uklanjanju snijega sa pješačkih zona na Baščaršiji, oko Katedrale, u ulicama Ferhadija, Sarači i Štrosmajerova, kao i oko pijace Markale. Angažirano je i 60 radnika na ručnom čišćenju pješačkih staza i sprečavanju poledice. 

Na području ZDK-a promet se odvija na svim putnim pravcima bez zastoja. Zbog niskih temperatura putevi su zaleđeni i klizavi. Naročito pažnju treba usmjeriti na prilazima, mostovima, tunelima kao i zasjenjenim predjelima gdje se formira tanka poledica.  Na svim putnim pravcima na području općina Vareš i Olovo promet se odvija usporeno i otežano, zbog ugaženog snijega.  Otežano se prometuje na svim lokalnim putevima SBK-a.  Magistralne ceste su prohodne, ali se preporučuje opreznija vožnja, zbog ugaženog snijega i leda na kolovozu. 

Visina snijega u 07.00 sati (cm) iznosila je: Bjelašnica 185; Han Pijesak 79; Ivan Sedlo 68; Čemerno 59; Livno 40; Bugojno 37; Mrkonjić Grad 34; Jajce, Srebrenica 28; Sokolac 27; Gradačac, Tuzla 23; Bihać 22; Sarajevo-Bjelave 20; Doboj 17; Bijeljina 15; Sanski Most 14; Bosanski Novi 13; Rudo 12; Zvornik 11; Banja Luka 10; Višegrad 7; Gacko 6. 

U općini Kakanj na području ZDK Federalna uprava civilne zaštite i dalje je u stalnom kontaktu sa svim institucijama i službama koje su u proteklom razdoblju  bile uključene u potragu za El-Eminom Hadžićem, koji je nestao u vikend naselju Ponijeri, kod Kaknja.

Iz svih dostupnih izvora prikupljaju se i analiziraju informacije koje bi mogle pomoći u pronalasku nestalog. U slučaju poboljšanja vremenskih uvjeta ili informacija koje bi ukazale na novi trag, potraga bi se odmah intenzivirala, navodi se u priopćenju Federalne uprave civilne zaštite.