Ljekari bez granica: Migranti u BiH nemaju dovoljno hrane i odjeće

Brojne humanitarne i nevladine organizacije u proteklom su periodu upozorile da se 4.000 migranata u Krajini nalazi u iznimno teškoj situaciji, a međunarodna humanitarna grupa.

Ljekari bez granica (Medecins Sans Frontieres – MSF) upozorila je da osim medicinske pomoći i sredstava, migrantima u BiH nedostaju i osnovne potrebštine kao što su smještaj, hrana, odjeća i higijenski proizvodi.

Ova organizacija trenutno u BiH ima manju mobilnu kliniku, te sarađuju sa lokalnim zdravstvenim insitucijama kako bi pomogli migrnatima.

„Humanitarna situacija u BiH je u ovom trenutku iznimno loša i izostao je odgovor države“, rekao je Juan Matias Gil, šef misije MSF-a za Srbiju i BiH.

Iz ove organizacije su upozorili da bi životi mogli biti izgubljeni ukoliko se do zime migranti ne smjeste u zatvorene prostore. Dodaju da je potrebna koordinirana humanitarna akcija.

„Ovo je za BiH nova situacija, jer prošle godine je u zemlju ušao iznimno mali broj migranata koji su putovali Balkanskom rutom. Već mjesecim taj broj raste, a stanje je u ovom trenutku alarmantno pogotovo u dijelovima terena u blizini granice sa Hrvatskom. Samo u Velikoj Kladuši 1.000 ljudi živi u šatorima i improviziranim skloništima“, saopštili su iz MSF-a.

U koliko teškim uslovima žive migranti dovoljno pokazuju kanali koji su iskopani okolo skloništa kako bi se spriječile poplave tokom pljuskova i oluja, naveli su iz ove organizacije.

„Među ovim ljudima nalaze se i djeca bez roditelja. Većina migranata koji su trenutno u BiH dolaze iz Pakistana, Afganistana, Sirije i Iraka“, naveli su iz MSF-a.

Iz ove organizacije su podsjetili da je neuspjeh državnih organa u Srbiji da smjeste migrante, ostavio većinu njih na otvorenom u zimskim uslovima nekoliko zima zaredom.