Ljekari izričiti: Roditelji, vakcinišite djecu!

Nizak procent mogućnosti komplikacija od vakcinisanja, kazala Vuković

Broj  djece oboljele od gripe u jesenjem i zimskom periodu iz sedmice u sedmicu raste. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) brojnim je istraživanjima utvrdila da virus gripe stalno mijenja vanjski omotač kako bi izbjegao da ga ljudski imunološki sistem otkrije.

Nedovoljno upućeni

Zato WHO svake godine preporučuje koktel koji pokriva tri ili četiri podtipa virusa.

Procjenjuje se da od komplikacija povezanih s gripom godišnje umire između 290.000 i 650.000 ljudi. Međutim, u našoj zemlji i regionu veliki broj roditelja strahuje da vakciniše djecu, a stručnjaci tvrde da nisu dovoljno obaviješteni o vakcinama.

Poznata sarajevska pedijatrica Gordana Vuković kazala je za „Avaz“ da djeca moraju biti na vrijeme cijepljena te da roditelji nemaju apsolutno nijedan razlog za strahovanje.

- Postoji  nizak procent mogućnosti komplikacija, jedan na 500.000 i jedan na milion. Bitno je da dijete bude zdravo i da nema neuroloških poremaćaja u razavoju. Moguće reakcije su temperatura i plač. Roditelji koji se plaše da određene vakcine izazivaju autizam u potpunosti imaju pogrešne informacije. Prije zime je neophodno da vaknišu djecu, jer moraju znati koliko je to neophodno - pojasnila je dr. Vuković

Dodala je da vakcina ima dovoljno te da se roditelji ni za to ne trebaju brinuti.

Poražavajuće brojke

- Čeka se da prođe tender, pa možda naiđe trenutak da nema, ali se vrlo brzo nabavi. Tako da se može reći da vakcina uvijek ima dovoljno za sve - istakla je pedijatrica.

Epidemiolozi pojašnjavaju da se kod učenika i studenata gripa može pojaviti i epidemijski, da inkubacija traje svega tri dana, a sama gripa i duže od sedam dana. Osim o gripi,  roditelji moraju voditi računa i o mogućoj epidemiji morbilima.

- Prevencija gripe je vakcinacija, a vakcina se može dati i djeci do šest mjeseci. Od početka godine samo u Kantonu Sarajevo 868 pacijenata bilo je zaraženo morbilima. Najviše među njima je djece, dvije do pet godina - kazala je Snežana Bursać-Aranđelović, specijalista epidemiologije iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

Poražavajuća je činjenica da čak 801 osoba nije bila vakcinisana protiv morbila, što je više od 92 posto.

PREHLADA - Akutna virusna upala sluznice nosa koja zahvata i ždrijelo.Nije praćena povišenom temperaturom, a klinički je karakteriziraju hunjavica i kihanje.

GRIPA- Povišena temperatura, jaka glavobolja, bolovi u mišićima, zglobovima i kostima. Osobe klonule i nemoćne.

KAZNE - Ako roditelj odbije vakcinaciju, može biti kažnjen novčano. kazne su od 100 do 2.000 KM.