Ljekarska komora FBiH pozvala ljekare iz cijele države da pomognu migrantima

Predsjednik Ljekarske komore FBiH Harun Drljević pozvao je ljekare iz cijele države da pruže pomoć migrantima koji se trenutno nalaze u BiH.

Drljević je u pozivu napisao da je zbog povećanog priliva migranata povećana i potreba za zdravstvenom zaštitom te da ne sumnja da će ljekari adekvatno odgovoriti novonastaloj situaciji. 

"Izbjeglice i migranti su ljudska bića koja su zbog nesretne sudbine već duže vrijeme izložena ratnim dejstvima, dugotrajnim pješačenjima i maltretiranjima, koja lutaju bez ranije medicinske dokumentacije i/ili s pogorašnjem osnovnih bolesti zbog nedostatka i/ili neuzimanja lijekova, koja imaju povećan rizik od obolijevanja od zaraznih bolesti i pogoršanja kliničke slike kod hroničnih bolesnika, koja pate od dugotrajnih stresnih psihičkih stanja, od potrhranjenosti i neadekvatne ishrane, ali i fizičke i psihičke iscrpljenosti. Zato Ljekarska komora FBiH poziva ljekare iz cijele BiH da u skladu s našom dobrom tradicijom i profesionalnom etikom pruže svu potrebnu stručnu medicinsku pomoć ovim nesretnim ljudima i to bilo kada, bilo gdje i pod bilo kakvim uslovima", stoji u pozivu. 

Istaknuto je da ta stručna pomoć mora biti praćena povećanim stepenom pažnje u pristupu pacijentima koji dolaze iz svih grupa. Iz komore su pozvali odgovorne osobe u zdravstvenim sistemima u BiH da se što prije organizuju u ovoj situaciji, a nadležne vlade da se hitno pronađu potrebna finansijska sredstva za ovaj krizni period koji može potrajati.