Prigodnom svečanošću ljekarska komora USK obilježila svjetski dan zdravlja

Sedmi april se i u Bosni i Hercegovini obilježava kao Svjetski dan zdravlja, ove godine pod motom – Univerzalna zdravstvena zaštita, svako i svugdje. Cilj je svima omogućiti pristup kvalitetnim zdravstvenim uslugama bez suočavanja s financijskim poteškoćama. Svjetski dan zdravlja obilježila je sinoć Ljekarska komora USK-a dodjelom licenci, nagrada i priznanja najzaslužnijim članovima

Ljekarska komora USK-a dodijelila je tri povelje: prim. dr. Nevzeti Ibrahimpašić prim. dr. Seniji Muhamedagić i dr. Mirsad Seferović. Seferović je specijalista radiologije, ljekar sa dugogodišnjim radnim iskustvom, kako piše RTV USK.

Kako je nedavno otišao u penziju povelja za doprinos u razvoju i čuvanju najviših vrijednosti ljekarske profesije te unaprjeđenja ove struke znači mu puno. dr. Amir Rekić, specijalista je otorinolaringologije. Kaže da je ovo posao koji iziskuje mnogo truda i odricanja a kako pored ovog obavlja i funkciju predsjednika Sindikata ljekara u Kantonalnog bolnici, zalaže se za njihov bolji status u USK-u.

Osim povelja Ljekarska komora dodijelila je i plakete  dr. Reufu  Kapiću i dr. Marini Salihodžić a diplomu dr. Emsudu Zuliću, dr. Emiru Grbiću te dr. Sebin Šehović. Svoju prvu licencu za rad dobilo je oko 20 mladih ljekara.

Ovogodišnji Dan zdravstva obilježen je u organizaciji Ljekarske komore USK-a. Sredstvima od članarine i uz pomoć farmaceutskih kompanija, nakon 17 godina rada i postojanja, komora je kupila vlastiti prostor čime su riješili dugogodišnji problem. Zvanično otvorenje slijedi uskoro.

Inače, slogan Dana zdravstva ove godine je „Univerzalna pokrivenost zdravstvenom zaštitom“. Fokus samog slogana i poruke je pored ljekara i medicinara usmjeren i na same pacijente.