Ljubavna saga o rodama u Trnovu: Fatinog Muju ubila struja, doletio joj Suljo

Ženka rode, koju su mještani sela Trnova, nadomak Sanskog Mosta, odmila nazvali Fata, vratila se nakon nekoliko mjeseci u svoje gnijezdo koje se nalazi na samom vrhu električnog stuba, odmah pored jedine trgovine u tom selu.

Nezavisne donose priču o tragičnoj ljubavi para roda, kada je Fatinog životnog saputnika, mužjaka Muju, ubila struja u trenutku kad je nesretno sletio na žicu obližnjeg dalekovoda.

Ženka je tada, uzaludno, nekoliko sedmica čekala partnera, a potom odletjela u nepoznatom pravcu i dugo se nije vraćala. Mještani kažu kako se Fata nedavno pojavila i da je dane provela u popravljanju gnijezda, a ono što je zanimljivo, u njenoj blizini pojavio se drugi mužjak, kojem su mještani odmah dali ime Suljo.

"Za sada mu Fata ne dozvoljava da boravi s njom u gnijezdu i on vrijeme provodi na obližnjim krovovima. Kako će se stvari dalje razvijati, ne znamo, ali po svoj prilici on će se Fati privaliti u gajbu", šaljivo kažu mještani.

I pored žala za Mujom, mještani se raduju novoj ljubavnoj priči između ptica koje su već odavno postale miljenici sela. One su se potpuno odomaćile i nimalo se ne plaše ljudi, a njihovo gnijezdo je svega nekoliko metara iznad najprometnijeg dijela sela. Ornitolozi kažu kako sezona razmnožavanja bijelih roda počinje u proljeće, kada se prvi mužjaci vrate s juga, a nedugo potom im se pridružuju ženke.

Iako parovi roda ostaju zajedno cijeli život, odnosno monogamni su, svake godine mužjak i ženka se međusobno udvaraju, kako bi očvrsnuli svoju vezu. Ljubavna veza među rodama je među najčvršćim i najpostojanijim u životinjskom svijetu.